Медицинската статистика показва, че около 15% от жените изпитват болезнени усещания при докосване на влагалищното преддверие. Възможно е да възникне дискомфорт и от обикновен натиск, например, от бельо.

Вулварен вестибулит – болка от докосване на вагината

Когато неприятните усещания не се съпровождат с други съпътстващи нарушения, консултация с акушер-гинеколог не е необходима. Но когато дискомфортът стане толкова силен, че се стига до страх от интимна близост, най-често става въпрос за рядката болест вулварен вестибулит.

Причини за болестта

Понастоящем не са установени конкретни фактори, които биха могли да предизвикат неприятните и дори болезнени усещания при докосване и леко притискане на влагалището. Все пак се предполага, че принос за развитие на болестта е възможно да имат:

 • Инфекциозни заболявания – открива се при вагинит или церцивит с най-различен произход.
 • Стерилен колпит – този термин се използва за обозначаване на неинфекциозен възпалителен процес във влагалището от въздействието на различни раздразващи вещества, най-често това са лубриканти, препарати под формата на вагинални свещи или спермицидни средства. Потенциален раздразващ фактор и провокатор на възпаление е латексът.
 • Възпалителни процеси на лигавицата и нарушаване на снабдяването с хранителни вещества на тъканите на вулвата.
 • Заболявания, засягащи целия организъм – вулварен вестибулит е възможно да възникне като съпътстващ патологичен процес при нарушени имунни реакции и автоимунни заболявания. Открива се при вълчанка и болест на Бехчет.
 • Алергии – чувствителността на входа на влагалището може да се повиши при прекомерно силна реакция към средствата за интимна хигиена, и от превръзки и тоалетна хартия. Алергични реакции е възможно да възникнат и към компонентите на праховете за пране.
 • Ниски нива на женски полови хормони – болестта може да се провокира от гинекологични интервенции, лечение на онкологични заболявания с химиотерапия, хормонални препарати и от менопауза.
 • Лекарствени препарати – противозачатъчните средства и медикаментите, които потискат секрецията на естрогени също се смятат за фактори за развитие на болестта.
 • Нарушаване на чувствителността в областта на вулвата – подобно състояние може да бъде вродено и придобито. Най-често възниква при използване на противогъбични средства под формата на мехлеми за локално приложение.

Вулварен вагинит се развива и като усложнение на травми, както и от груби медицински манипулации.

Как се развива рядкото заболяване

Болезнеността на вулвата най-често се предизвиква от нарушена чувствителност на нервните окончания на половия нерв, представляващ късо разклонение на кръстцовото сплетение.

Нарушената чувствителност е свързана с главния мозък, като количеството болкови рецептори може или да нарасне, или да остане непроменено.

Раздразващите фактори водят до понижаване или изкривяване на прага на чувствителност. На фона на описаните процеси слаби и дори обикновени докосвания на влагалището се възприемат като много болезнени.

Процесите, протичащи на ниво неврони, предизвикват вторично неврогенно възпаление, което се проявява със зачервяване на лигавиците.

Симптоми на вулварен вестибулит

Характерната симптоматика са болезнени и неприятни усещания, свързани с докосване, леко притискане, използване на хигиенни средства и проникване с полов член или с пръст.

Какво лечение се назначава  

Лечението на вулварен вагинит следва да се извършва само след правилно поставена диагноза.

Акушер-гинеколог следва да направи пълни прегледи и при необходимост да назначи допълнителни изследвания с цел изключване на съпътстващи заболявания.

Лечението на болестта обикновено се състои в:

 • Терапия на установените, вследствие на проведени допълнително диагностични процедури, здравословни проблеми, необходимо е лечение и на съществуващи инфекции.
 • Препоръки за избягване излагането на всякакви раздразващи областта вулвата фактори. Дават се предписания за хипоалергенни средства за интимната област.
 • Приложение на местни обезболяващи – за намаляване и потискане на неприятните и болезнени усещания се предписват лидокаинови мехлеми или гел. При правилно приложение тези средства осигуряват трайно облекчение.
 • Упражнения за укрепване на мускулите на тазовото дъно също спомагат за намаляване на неприятните усещания.

Днес все още няма разписана и стандартизирана терапия, която да осигурява пълното излекуване на вулварен вестибулит. Основната цел на лечението е да се гарантира облекчаване на неприятните усещания за по-продължителен период от време.