Наскоро беше бяха публикувани, предизвикващите учудване резултати от проведено американско изследване, от които се установи, че при хората с кариеси рак на органите на главата и на гърлото се среща по-рядко.

Учените смятат, че причината за това уникално явление биха могли да бъдат млечно-киселите бактерии, които ефективно потискат раковите клетки. „За нас това откритие е съвсем неочаквано, тъй като всеобщо известно, че кариесите на зъбите и пародонтозата се считат за признак за недобро здравословно състояние“ – посочва от учените, ръководещи изследването, от Нюйоркския университет доктор Тезал.

Тя все пак подчертава, че това не означава, че от сега нататък не трябва да си мием зъбите и посещаваме стоматолог.

Основният извод от това изследване се състои в съблюдаването на крехкия баланс на оралната микрофлора, за тази цел човек трябва да се откаже от тютюнопушенето, да избягва неконтролиран прием на антибактериални препарати и доколкото е възможно е да спазва сравнително постоянно определен хранителен режим.

Здравословното хранене, добрата хигиена, честото използване на четка, паста и конец за почистване на зъбите, спомага за поддържането на този крехък баланс.

В изследването участвали 399 пациенти с поставена диагноза рак на органите на главата и на шията и 221 здрави доброволци. Изследователите установили, че хората с по-малко здрави зъби рискът от рак на органите на главата и шията бил 32% по-нисък, отколкото при здравите.

Били изключени такива рискови фактори като пол, възраст, тютюнопушене и употреба на алкохол. „Важно е да се отбележи, че липсата на зъби или наличието на кариес, не са свързани с развитие на онкологични заболявания в тези области“ – посочва Тезал.

Кариесът предизвиква размножаването на млечнокисели бактерии, стрептококи, актиноминоцети и бифидобактерии.

Тези бактерии са от съществено значение за храносмилането, подобряват състоянието на лигавиците и повишават системния имунитет. Понижаването на количеството на тези микроорганизми е възможно да предизвика развитието на много хронични възпалителни заболявания, алергични реакции, затлъстяване, увеличаване на броя на раковите клетки. “ - посочва още доктор Тезал.

Изучаването на свойствата на тези бактерии може да се превърне в отправна точка за разработването на нови методи за борба с туморите.

Независимо от това, доктор Джоел Епщайн, представител на Американската асоциация на стоматолозите, която не е участвало в описаното по-горе изследване, отбелязва, че не са взети под внимание възрастта и причината за загубата на зъби.

„Авторите не доказват причинно-следствената връзка. Освен това, дори и ако взаимовръзката между кариеса и понижаването на онкориска бъде доказана, което е малко вероятно, не трябва да забравяме за другите съпътстващи кариеса възпалителни реакции и инфекции, които могат да доведат до развитието на множество сериозни усложнения“ – отбелязва доктор Епщайн.

Получените данни изискват по-подробно изследване върху по-голям брой пациенти. Друг експерт, Денис Краус, директор на онкологичен център в Ню Йорк, се съгласява с Епщайн, че така направените научни констатации са предварителни, но те могат да бъдат използвани като идея за разработване на нови методи за профилактика и лечение на ракови заболявания на органите на главата и на шията.