Резултатите от ново изследване показаха, че продължителното кърмене е свързано с по-високо ниво на интелекта, по-добро образование и по-високо общо ниво на доходите в зряла възраст.

В изследването, публикувано в списание The Lancet Global Health били проучени данните на 3493 души, родени в град Пелотас, Бразилия, от раждането им до навършването на 30-годишна възраст. Когато достигнали 30-годишна възраст авторите на изследването измерили коефициента на интелигентност на всички участници и събрали допълнителна информация за тяхното образование и нивото на доходите им.

„Влиянието на кърменето върху развитието на главния мозък и детския интелект е добре известно, но до сега не е било ясно, дългосрочни ли са тези ефекти и запазват ли се различията в зряла възраст“ – посочва водещият автор на изследването Dr. Bernardo Lessa Horta от Федералния университет Пелотас в Бразилия.

„Нашето изследване дава първите доказателства за това, че продължителното кърмене не само увеличава коефициента на интелигентност най-малко до 30-годишна възраст, но също оказва и влияние на цялостното ниво на социално развитие на личността“ – продължава той.

Отдавна е известно, че кърменето в краткосрочна перспектива понижава честотата на разпространение на инфекциозните заболявания и детската смъртност от тях.

Изключително кърменето се препоръчва обикновено за първите 6 месеца след раждането, а след това е желателно да бъде продължено паралелно със захранването до началото на 1-вата година от живота на детето.

Световната здравна организация препоръчва кърменето да бъде удължено до навършването на 2-годишна възраст.

Към настоящия момент кърмата се определя като „златният стандарт“ на детското хранене, тъй като тя съдържа правилно балансирани хранителни вещества за детето, като чрез кърменето едновременно се повишава и неговата имунна система.

Много от предходните изследвания, в които са проучвани ефектите от кърменето, са били с доста недостатъци при провеждането, тъй като не са отчитали влиянието на социалните модели.

Например, майките, които могат да си позволят дълго да не ходят на работа и да кърмят, обикновено са с високо социално-икономическо положение в обществото, имат достъп до висококачествена медицинска помощ, което не може да не доведе до завишаване на преимуществата от кърменето за здравето на бебето.

Авторите на новото изследване проучили критиките и недостатъците на предходните изследвания и се постарали да не повтарят тези грешки.

„Уникалността на даденото изследване се заключава в това, че в населението, което ние проучвахме, не били включени жени от семейства с високо ниво на доходите и всички участници имали приблизително еднакъв социален статус“ – пояснява доктор Хорт.

В рамките на изследването участниците /в бебешка възраст/ били разпределени в 5 групи, въз основа на продължителността на периода на кърменето им.

Авторите също така взели под внимание 10 променливи величини, които биха могли да повлияят на крайните резултатите, такива като доход на семейството при раждането на това дете, възраст на майката и образование на родителите.

Изследователите установили, че продължителността на кърменето е била свързана с увеличаването на коефициента на интелигентност в зряла възраст, по-добри резултати в училище и по-високи доходи, тези различия се наблюдавали при продължителност на кърменето повече от 1 година.

И колкото повече този период бил по-дълъг, толкова по-забележими били различията в коефициента на интелигентност и нивото на доходите и съответно социалното положение.