Някои родители се боят от кашлицата при децата като огън и усилено я лекуват, докато други не обръщат внимание. А как е правилно да се постъпи?

Сама по себе си кашлицата е само рефлекторна защитна реакция на организма, която помага за защита на бронхите от секрет, чужди тела и всичко излишно, което попадне в тях.

Затова в повечето случаи няма нужда да се борим с нея.

Не борба, а влияние

Причината за кашлица при остра вирусна инфекция е възпаление, което нарушава функциите на епитела, покриващ нашите дихателни пътища.

При нормални условия ресничките на тази тъкан извършват колебателни движения, поради което слузта и храчките излизат навън, а не се натрупват в бронхите.

Когато обаче функцията на този механизъм се наруши, се активира втори начин на изчистване на дихателните пътища – кашлицата.

С нейна помощ от дихателните пътища се отделя храчка, микроби и чужди частици. Затова за потискане на храчките се използват специални препарати, но само в случай че е суха, изтощителна, силна и постоянна, например, пречи на пълноценния сън, увеличава риска от хернии на корема.

Такъв риск има, ако тонусът на мускулите на корема е отслабен. Във всички други случаи не трябва да се борим с кашлицата, а да я направим максимално ефективна.

За тази цел съществуват лекарства, които на първо място са мукоактивни препарати. При необходимост, ако кръвната картина потвърди наличието на бактериална инфекция, лекарят може да назначи антибиотици.

Причина за кашлица при остра вирусна инфекция е увреждането не само на бронхите, но и на носоглътката. Този проблем най-често предизвикват ринити, аденоидити и синузити, особено хронични.

Слузта изтича по задната стена на гърлото, което стимулира кашлицата. В този случай трябва да се лекува хремата, редовно да се правят промивки на носа, а от препаратите за кашлица да се избират онези, които са с мукорегулиращо действие.

С какво да се лекуваме

Мукоактивните препарати са следните видове:

Муколитици – такива препарати разреждат вече образувала се, прекомерно вискозна храчка, като увеличават нейния обем.

Мукокинетици – улесняват отделянето на храчки като така стимулират епитела.

Приложението на тези средства е оправдано само на фона на влажна кашлица. При такова лечение кашлицата при детето може да се усили.

Дихателната мускулатура на детето е по-слаба, отколкото при възрастните, и затова справянето с храчките е по-трудно.

Затова е необходимо лекарство от третия вид, което помага за намаляване образуването на храчки. Това са мукорегулатори.

Мукорегулаторите нормализират състава на храчките и намаляват нейния обем. Могат да се използват и при влажна, и при суха кашлица. Най-удобни са средствата на основата на карбоцистеин.

Такива препарати притежават и муколитично, и мукокинетично, и мукорегулиращо действие. Освен това могат да се използват непосредствено преди сън, а не за 3-4 часа, както другите.

Как не трябва да се прави

Лечението на кашлица при остра вирусна инфекция – това не е толкова сложно нещо, ако не се допускат някои грешки.

Грешка е да не се спазва питеен режим

Защо е неправилно? Изобилието от топла течност осигурява нормален вискозитет на кръвта, така се разрежат и храчките.

Освен това редовният прием на течности намалява и интоксикацията. За да се абсорбира течността по-бързо, трябва да е топла.

Отварите от билките, чай с мед и лимон, компоти от сушени плодове или обикновена вода. Изключват се само горещите и газираните напитки.

Обемът на течностите, които са необходими за деца, са в зависимост от тяхната възраст, на възрастните са необходими около 1,5-2 литра на ден, за децата по-малко.

Грешка – да се завива болния и прозорците да не се отварят

Защо е неправилно? Прегряването и сухият, спарен въздух в стаята усилват обезводняването, повишават температурата и забавят отделянето на храчки.

Прохладният и влажен въздух – това е проста, но ефективна профилактика за пресъхване на лигавиците и на дихателните пътища.

През настоящия летен сезон тази мярка със завиването не е съвсем приложима, навън е по-често топло, затова и болният може да излиза навън, на слънце, което ще спомогне за ускоряване на оздравяването.