Опитният специалист само по звуците на кашлицата на дошлия при него пациент може да определи от каква болест страда, а неговите предположения се потвърждават от назначените изследвания.

Какви болести могат да се разпознаят по кашлицата

Ларингит и фарингит

Първото – това е сухата кашлица, дразни задната стена на гърлото. Обикновено става въпрос за някакво покашляне и подкашляне.

В такава ситуация може да се говори за субатрофичен ларингит, тоест за сухота на задната стена на гърлото. Заради тази сухота се дразни кашлечният център в мозъка. Паралелно с това състояние се развива дискомфорт в носоглътката, носната кухина, но това става паралелно. И човек постоянно си покашля.

Така тялото се опитва да изтегли слуз от ларинкса или трахеята и да омекоти сухото гърло.

Лечението в такава ситуация трябва да започне с консултация с лекар. Специалистът предлага редица процедури, които позволяват намаляване на възпалението.

Освен това лекарят ще предпише и друг важен елемент от терапията, това е диета. Всичко, което дразни задната стена на гърлото и води до драскане и парене, ще трябва да се премахне.

Необходима е храна без подправки, да се изключи пикантно, солено, кисело. Също следва да се следи за температурата на храната – нито много горещо, нито мого студено не се препоръчва. Неподходящ вариант са цитрусовите.

Препоръчват се и инхалации, по-добър вариант са ултразвукови, а не с пара, а най-добре да се използва небулайзер.

За облекчаване на състоянието могат да се използват маслени капки, които се стичат по гърлото и спомагат за омекотяване на неговата лигавица, достатъчно е да се слагат по 2 пъти дневно, а може и по един път. Продължителността на курса е около 2 седмици.

Детска кашлица

Често за деца и подрастващи е леко влажната кашлица на фона на аденоидни вегетации. Особено често проблемът се среща при малки деца, които не могат правилно да оценят своето състояние, а също и невинаги искат да се оплакват на родителите.

Тук върви процес по стичане на слуз по задната стена на носоглътката заради аденоиди. Също се дразни и кашлечния център, и нищо хубаво няма в това.

Кашлицата ще бъде влажна, мъчителна и непреминаваща, която изтощава детето и неговите родители.

Важно е провеждането на качествена диагностика, най-добре с ендоскопия. Ако аденоидите са трета степен, то често се налага операция, а ако са първа или втора тогава се провежда консервативно лечение.

Долни дихателни пътища

Влажната кашлица се развива от това, което идва от трахеобронхиолното дърво нагоре и се изхрачва. Това вече не е за специалист по уши нос гърло, а за пулмолог. Касае се възпаление – или трахеит, или бронхит, или трахеобронхит, по-рядко пневмония. Такава кашлица все пак носи облекчение.

Човек се е изкашлял, слузта се е отделила от трахеята, освободени са дихателните пътища, и от това му става по-леко, тъй като вече нищо не препятства комфортното дишане.

Обикновено се назначават препарати за отхрачване, противовъзпалителни, може да се включи и дихателна гимнастика.

Кашлица от хрема

Възможно е да се развие кашлица от възпаление на синусите или от клетките на решетъчния лабиринт. Развива се възпаление. В този случай слузта се стича по задната стена на гърлото. Повечето покашлят и преглъщат. На първо място е необходимо да се спре възпалителния процес.

Нервна кашлица

Има и такъв вариант като нервна кашлица, не е трудно да се разпознае, тъй като е тясно свързана с вълненията, които съпътстват ежедневието ни.

Кашлица от психогенен характер на фона на емоционално напрежение, това може да е и някаква психопатия.

Необходимо е да се проведе преглед, за да се изключи наличието на възпаления, и ако кашлицата е от нерви, то следва да се премине към лечение. Терапията е насочена към успокоение.

Алергична кашлица

Сух вариант на кашлица се развива на фона на алергични реакции. И е възможно да се случи есента, когато от честите мъгли всичко е много влажно, при тези, които са предразположени към алергии. Тогава кашлянето се съпровожда със секрети от носа и други проявления на алергична реакция.

Тютюнджийска кашлица

Причина за нея са смолите от цигарите, които са силен раздразнител на гърлото и на горните дихателни пътища.

Появата на кашлица от какъвто и да е вид, която не минава повече от 7 дни, е повод да се направи консултация поне с личния лекар, който да ни даде насоки как действаме по-нататък за справянето с проблема.