Информация за катарактата

Катарактът представлява помътняване на естествената очна леща. Когато погледнем към нещо, светлинните лъчи навлизат в очите ни през зеницата и се съсредоточават с помощта на лещата върху ретината – слой от светлочувствителни клетки в задната част на окото. Лещата трябва да бъде напълно прозрачно, за да се фокусира светлината правилно върху ретината. Ако лещата започне да потъмнява, това състояние се нарича катаракта.

Катарактът е най-честата причина за загуба на зрение при хора над 40-годишна възраст и е на първо място в света сред заболяванията, причиняващи слепота по данни на Световната здравна организация. Има повече случаи на катаракта в света, отколкото на глаукома, макулна дегенерация и диабетна ретинопатия взети заедно също по данни на СЗО.

Катаракт видове

Субкапсуларен катаракт – заболяването се проявява в задната част на очната леща. Хората с диабет и тези които приемат медикаменти като стероиди например са изложени на по-голям риск от развитие на този вид катаракта.

Нуклеарна катаракта – помътняването на лещата се съсредоточава в централната ѝ зона (ядро). Нуклеарна катаракта обикновено се развива при процеса на стареене.

Кортикален катаракт  – характеризира с бели клиновидни помътнявания, които започват от периферията на лещата и достигат до центъра ѝ като приличат при преглед на спиците на колело. Този тип катаракта се развива в кората на лещата, която е част от лещата и обхваща централната ѝ зона.

Катаракт симптоми

Започва почти незабележимо и първоначално отражението ѝ върху зрението ви почти не се усеща. Може да забележите, че зрението ви е станало малко по-замъглено сякаш постоянно времето е мъгливо или гледате импресионистична живопис.

Замъгленото и неясното зрение могат да бъдат сред първите симптоми на катаракта. При катаракта може да ви се струва, че светлината от слънцето или лампата са твърде ярки. Или пък може да забележите, когато шофирате нощем, че фаровете на автомобилите от насрещното платно ви заслепяват по-силно, отколкото обикновено. Също така цветовете вече не изглеждат толкова наситени.

Видът на катаракта, който се проявява при вас определя кои точно симптоми ще се появяват и колко скоро ще се случи това. При първи стадий на нуклеарния катаракт зрението по отношение на близките обекти временно  се подобрява – това състояние се нарича „втори поглед“.

За съжаление подобреното зрение е краткотрайно и с напредването на болестта, зрението бързо се влошава. От друга страна, при субкапсуларният катаракт може да не предизвика никакви симптоми, докато не напредне достатъчно.

Ако мислите, че при вас е налице някои от тези симптоми, запишете си част при очен лекар, който да разсее всякакви съмнения и при наличие на проблем да ви предложи подходящо за вас лечение.

От какво се причинява катарактът?

Лещите в очите ни силно наподобяват обектива на камера, които фокусират светлината върху ретината, за да сме в състояние да виждаме ясно. Те също така настройват този фокус чрез акомодацията в зависимост от това дали гледаме наблизо и по надалеч.

Лещите са изградени основно от вода и белтъци. Белтъците са подредени по точно определен начин, което поддържа прозрачността на лещата и така светлината може да преминава през нея. Но с възрастта част от белтъците, изграждащи лещата стават неразтворими във вода и това всъщност е причината за потъмняването на участъци от лещата, което състояние се определя от медицинската наука като болестта катаракт.

Никой не знае със сигурност защо лещата на окото потъмнява с напредване на възрастта, предизвиквайки катаракт. Но учени по целия свят са идентифицирали определени, които могат увеличат риска от развитие на катаракт. Освен от напредването на възрастта, лещата може да потъмнее и в резултат на:

 • Ултравиолетовата радиация от слънчева светлина и други източници;
 • Диабет;
 • Хипертония;
 • Наднормено тегло;
 • Тютюнопушене;
 • Продължителната употреба на кортикостероиди;
 • Продължителен прием на статин – медикамент, използван за понижаване на лошия холестерол;
 • Предишни наранявания на очите или инфекции;
 • Предишни хирургични интервенции на очите;
 • Хормонално заместваща терапия;
 • Значителна консумация на алкохол;
 • Напреднал стадий на късогледство;
 • Наследствена предразположеност.

Една теория за появата на катаракт  набира все повече привърженици сред медицинските специалисти , че в мнозинството от случаите катарактът се причинява от промяната в окислителните процеси в човешкото леща.

Това се подкрепя от изследвания на диетолози, според които плодовете и зеленчуците, богати на антиоксиданти е напълно възможно да спомогнат за предотвратяване на някои от видовете катаракта. Друго, което можете да направите, ако искате да намалите риска от развитие на катаракт е да носите предпазни очила, които блокират 100 % от ултравиолетовите слънчеви лъчи, когато сте навън.

Лечение на катаракт

Когато симптомите на катаракта започват да ви създават дискомфорт, вие може да подобрите зрението си за известно време като започнете да носите нови очила, ако сте носили досега или пък да започнете да носите, ако не сте го правили. Силните бифокални очила също биха ви помогнали да виждате по-добре, трябва също така да внимавате на колко силна светлина излагате очите си.

Помислете за операция, тогава когато зрението ви е достатъчно увредено от напредналият катаракт и това състояние влияе на ежедневието ви. Много хора смятат, че лошото зрение е неизбежно при напредването на възрастта, но операцията от катаракт е изключително проста и безболезнена процедура, чрез която ще можете да си възвърнете нормалното зрение.

Възстановяването от катаракт след оперативната намеса е сведено до абсолютния минимум, тъй като операцията е безкръвна и трае около 5-10 минути, дори няма да ви се наложи да си вземете болничен. По време на операцията чрез малък разрез на окото хирургът изважда помътнялата ви естествена очна леща и тя се заменя с прозрачна пластмасова вътреочна леща.

Съвременните пластмасови лещи са така изработени, че ще коригират и далекогледство и така след операцията ще можете да виждате ясно на всякакво разстояние, без да е необходимо да носите очила или контактни лещи.

Друг нов още по-съвременен вид вътреочни пластмасови лещи са изработени така, че да блокират ултравиолетовите и сините светлинни лъчи, които изследванията показват, че могат да бъдат опасни за ретината.

Също така трябва да сте наясно, че някои медикаменти за лечение на простатит могат да предизвикат синдром на интраоперативен флопи ирис по време на операция на катаракт.