Катарален гастрит наричат възпалителния процес на лигавицата на стомаха, предизвикан от прекомерната употреба на пържени, печени, пикантни ястия и подправки. Наричат го още алементен или просто хранителен гастрит.

Как се развива катарален гастрит?

Възпалението на стомашната лигавица се развива в резултат на раздразнение, обусловено от некачествени хранителни продукти, особено на гладно, нарушаване на хранителния режим.

Появата на остър катарален гастрит може да се дължи на често излагане на стресови ситуации и продължително емоционално напрежение.

Скоростта на появата на първите клинични симптоми зависи от фактора, който е предизвикал възпалителния процес и от въздействието на раздразващите механизми на лигавицата.

Обикновено от началото на заболяването до появата на първите симптоми минават от 3 часа до 2-3 дни.

Острата форма на заболяването се среща приблизително при половината от населението на България. Най-често тази патология се открива при ученици и студенти, които се хранят със сандвичи, дюнери, предпочитат предимно суха храна, и като цяло не се хранят пълноценно, нарушавайки хранителния си режим.

Причини за развитие на заболяването

Основна причина за развитие на възпалителен процес в стомаха е нарушаване на хранителния режим.

Постоянно преяждане, злоупотреба с мазна храна, черно кафе, алкохолни напитки, недоброто сдъвкване на храната, бързо ядене – всички тези фактори са благоприятни предпоставки за развитие на възпалителен процес в стомаха.

Други предразполагащи фактори са:

• Възпалителни заболявания на органите на храносмилателната система – холецистит, панкреатит, дуоденит и др.
• Прекарани хранителни отравяния;
• Употреба на твърде гореща или студена храна;
• Генетична предразположеност;

Обикновено възпалителният процес се разпространява по цялата стомашна лигавица, но ако патологичният процес обхване само някой определен участък, лекарите поставят диагноза – огнищен гастрит.

Симптомите на този вид възпалителен процес са същите както и при повечето видове гастрит.

Как се проявява катаралния гастрит?

Симптомите на острата форма на заболяването се появяват само няколко часа след развитието на възпалителния процес. Обикновено болният се оплаква от пронизващи и режещи болки около пъпа и в горната част на корема, тежест в епигаструма, често оригване, гадене, неприятен вкус в устата.

При тежко протичане на заболяването към клиничните симптоми може да се добави и повишаване на телесната температура и силно гадене.

Пристъпите на гадене се сменят с повръщане, като в повърнатите маси присъстват жлъчни примеси. Освен болки в корема болният може да се оплаква и от световъртеж, слабост, втрисане, лесно уморяване и обилно потоотделяне.

При визуален преглед лекарят установява сив налеп на езика и кисел дъх от устатата на болния. При липса на адекватна медицинска помощ на този етап на заболяването, то прогресира и може да се стигне до хронична форма.

Клиничната картина на хроничния катарален гастрит до известна степен се отличава от острата форма на заболяването, като при болния се наблюдават нарушения при изхождането – предразположеност към запек и на практика пълен отказ от хранене.

Самите болни обясняват отказа си от храна с това, че след хранене получават силни пристъпообразни болки в корема.

За хроничната форма на заболяването са характери периоди на обостряния и ремисии.

Лечение на катарален гастрит

Основният принцип е съблюдаването на специална диета. Лечебното хранене е насочено към химическо, механично и топлинно щадене на стомашната лигавица.

Храната трябва да бъде топла, във вид на пюре, с ограничено количество сол и подправки.