Катарален проктит – това е възпалително заболяване, характеризиращо се с остро увреждане на лигавицата на ректума. Този патологичен процес в редица случаи се развива самостоятелно.

Но най-често е като усложнение на някаква първична патология от страна на стомашно-чревния тракт. Това възпаление се съпровожда не само с изразени местни проявления, но и с обща интоксикация на организма.

В преобладаващия брой случаи това състояние е с благоприятна прогноза и доста добре се поддава на лечение. Понякога в усложнени случаи съществува риск от разпространение на възпалителната реакция към областта на малкия таз, тъканта на ректума и други отдели на червата.

Точни сведения за разпространението на катаралния проктит сред населението няма. Това е свързано предимно с факта, че много хора в продължение на дълъг период от време не търсят медицинска помощ.

Освен това доста често възпалението е усложнение на някакво първично заболяване. Мъжете и жените с еднаква честота се сблъскват с това заболяване.

Никаква зависимост от възраст не се проследява. Понякога този патологичен процес се открива, дори и при деца.

Освен гореизброените усложнения, катаралният проктит при наличие на предразполагащи за това фактори може да премине в гнойна форма или да придобие хронично протичане.

Съществуват много голямо количество фактори, които могат да доведат до катарален проктит. Достатъчно често тази патология е предизвикана от различни представители на инфекциозната флора.

Дизентерия, кампилобактериоза и други чревни инфекции заема лидерски позиции сред всички възможни причини. Понякога дори общите инфекциозни заболявания, например, туберкулоза и сифилис могат да се усложняват от този патологичен процес.

Още един важен момент, който често играе своята роля във формирането на това възпаление, са травмиращите въздействия на лигавицата на ректума.

Увреждането на лигавицата може да бъде обусловено от фекални маси, чужди тела и дори оперативни интервенции. Ако разгледаме вторичната природа на заболяването, то тя често е свързана със съществуващи възпалителни процеси.

Симптоми при катарален проктит

Най-ранният симптом е болка. На първо време е с локализиран характер и се определя ясно в областта на аналния отвор. Наблюдава се значително усилване на болковия синдром по време на акта на дефекация. С течение на времето болката се разпространява към половите органи, в областта на кръста и т.н.

Задължително съществуват симптоми като по-чести позиви за дефекация и отделяне от задното проходно отвърстие на слузести маси. При катарално-гноен вариант съвместно със слузта се определя наличието на гной, а при катарално-хеморогичен на кръв.

Често болният се оплаква от трудности с изпразването на червата – запек, който впоследствие се сменя с диария. При тежки случаи съществува риск от развитие на изразено кръвотечение.

Опитът за провеждане с лекар-проктолог на мануално ректално изследване води до възникване на остра болка в областта на ректума.

При този патологичен процес присъстват не само местни симптоми, но и обща интоксикация на организма. Общият интоксикационен синдром се проявява с повишение на телесната температура до субфебрилни или фебрилни стойности.

Диагностика и лечение на болестта

Диагностиката на тази болест се основава на съпътстващи клинични проявления в съвкупност с лабораторни и инструментални изследвания.

От лабораторните методи се използват копрограма, бактериологична посявка на фекални маси, а също и анализ на изпражненията за хелминти.

При това възпаление е необходимо спазването на специална щадяща диета за червата. На болния могат да се назначат антибактериални препарати, местни антисептични и противовъзпалителни средства.