Какво представлява дизентерията

Дизентерията се отнася към инфекциозните стомашно-чревни заболявания, които се характеризират с възпаление на червата, основно инфекцията засяга дебелото черво.

Световната здравна организация определя дизентерията като състояние на диария, при което във воднистите изпражнения има известно количество кръв.

Болестта се разпространява при излагане на заразена храна или вода. След като човек се зарази инфекциозният организъм се установява в червата и преминава в изпражненията на заразения. В някои случаи заразени животни могат да предадат бактерията причинител на човек.

Бактериалните причинители на дизентерията са инфекции с бактериите от рода шигела и някои видове на ешерихия коли. Други по-рядко срещани причинители на кървавата диария могат да бъдат инфекции със салмонела и кампилобактер.

Какви са симптомите при дизентерия

Най-честите симптоми на дизентерия са свързани с нарушения на храносмилателната система:

 • Подуване на корема;
 • Коремна болка;
 • Кървава диария – може да бъде и водниста със слуз;
 • Спазми;
 • Метеоризъм;
 • Гадене с или без повръщане.

Други симптоми на дизентерия

Тъй като дизентерийната инфекция прогресира, е възможно да се развият и други симптоми включително и на такива на дехидратация.Последващи възможно симптоми са:

 • Суха кожата и сухота в устата;
 • Усещане за силна жажда;
 • Висока температура или втрисане;
 • Мускулни крампи;
 • Мускулна слабост или загуба на сила;
 • Загуба на телесна маса;
 • Намалено количество на отделяната урина;

Сериозни симптоми, които биха могли да сочат животозастрашаващо състояние.

В редки случаи дехидратацията при дизентерия може да бъде толкова тежка, че може да бъде животозастрашаваща . Незабавно потърсете спешна медицинска помощ, ако забележите, че вие или някой около вас има следните симптоми:

 • Загуба на съзнание или припадъци;
 • Промяна в психичното състояние или внезапна промяна в поведението като например объркване, делириум, сънливост или халюцинации.
 • Висока температура над 38 градуса;
 • Ускорен сърдечен ритъм – тахикардия;
 • Много тежка болка в корема;
 • Силно замайване;

Лечение на дизентерия

Лечението на дизентерията е от съществено значение, тъй като заболяването може да доведе до сериозни осложнения, а в някои случаи дори и до смърт.

Диагноза и лечение

Първата стъпка към успешното лечение на дизентерията е посещението при лекар. Той ще проведе подробен медицински преглед и може да ви нареди да предоставите фекални проби за лабораторни изследвания.

Тези анализи са от съществено значение, за да се определи точният причинител на инфекцията и да се избере правилната антибиотична терапия.

Антибиотична терапия

Антибиотиците са основна част от лечението на дизентерия, тъй като заболяването обикновено е предизвикано от бактерии.

След като лекарят определи видът на бактерията, която е причинила инфекцията, ще ви бъде предписан подходящ антибиотик. Някои от често използваните антибиотици за лечение на дизентерия включват:

Цефтриаксон: Този антибиотик е ефективен срещу различни видове бактерии и се прилага при дизентерия, предизвикана от съответните бактерии.

Ципрофлоксацин: Ципрофлоксацинът също е често използван антибиотик за лечение на дизентерия, който е ефективен срещу някои бактерии.

Триметоприм-сулфаметоксазол: Този антибиотик може да се използва за лечение на някои видове бактериална дизентерия.

Лична хигиена и превенция

Важно е да спазвате стриктни мерки за лична хигиена, докато сте болни и след възстановяването си. Това включва често и правилно миене на ръцете със сапун и топла вода, за да се предотврати разпространението на инфекцията.

Водно-електролитен баланс

Дизентерията може да доведе до диария и изтощение. За да се предотврати дехидратацията, трябва да консумирате достатъчно течности и електролити.

В случай на силна диария и бърза загуба на течности, може да бъде необходима интравенозна хидратация в болнична среда.

Амебна дизентерия и метронидазол

Амебната дизентерия е форма на заболяване, причинена от паразита Entamoeba histolytica. За лечение на тази форма на дизентерия се използва метронидазол, който е противопаразитен медикамент. При подозрение за амебна дизентерия, лекарят ще определи правилния режим на лечение с метронидазол.

Изолация и предотвратяване на разпространение

По време на болестта е важно да се изолирате, за да предотвратите разпространението на инфекцията на други хора. Следвайте инструкциите на лекаря и не влизайте в контакт с други, докато сте заразени.

Контрол на симптомите

При лекарско назначение може да се използват и лекарства за облекчаване на симптомите, като например болка и треска.

Следоползване и последици

След успешното лечение на дизентерията, е важно да следвате препоръките на лекаря и да направите контролни изследвания, за да се уверите, че инфекцията е излекувана напълно. Неспазването на лечебния режим може да доведе до повторно заразяване или развитие

Как да облекчим състоянието си при дизентерия

Можете да ускорите възстановяването си като:

 • Осигурите адекватна хидратация на тялото си като пиете много вода и електролитни разтвори. В повечето аптеки се предлагат електролитни разтвори за възстановяване на електролитния баланс на тялото след продължителна диария.
 • Почивате достатъчно, по възможност в първите няколко дни след появата на симптомите, е по-добре да останете у дома в състояние на пълен покой като отложите всички планирани задачи за времето, когато се почувствате по-добре.

При дизентерия е много важно да поддържате отлична личната си хигиена, за да предпазите членовете на семейството си от заразяване.

Мийте често ръцете си със сапун и вода и задължително след използване на тоалетна или при досег със замърсено спално бельо или дрехи.

Избягвайте да ходите на обществени басейни, джакузита и други развлекателни водни съоръжения, докато инфекцията отмине.