Упражненията, изискващи внимателен контрол на движенията, повишават обема на работната памет с 50%.

Само 2 часа такива физически упражнения като катеренето по дърветата и балансирането върху техните клони способстват за съществено подобряване на умствените способности и на първо място на работната – оперативната, памет.

До това заключение достигнали изследователи от университета на Северна Флорида – САЩ. Резултатите от тяхното изследване били публикувани в списание Perceptual and Motor Skills.

Учените поканили за участие в изследването група от хора в зряла възраст от 18 до 59 години. Преди началото на експеримента на всички участници им била направена проверка на работната памет – способността да се „задържат в ума“ малки фрагменти от информация, необходими за едноминутна мисловна дейност.

След това в продължение на 2 часа участниците активно се занимавали с динамични физически упражнения, свързани с проприоцепция – усещането за положението на частите на собственото тяло в пространството и една спрямо друга.

Те се катерили по дървета, балансирали върху клоните и върху тесния плот на бара на университета на Северна Флорида, бягали боси и с препятствия и така нататък.

Участниците от контролната група през това време стояли в аудиторията и слушали нова за тях информация, след това практикували йога, при която се изпълняват статични упражнения за проприоцепция.

Когато след изминаването на 2 часа учените проверили обемът на работната памет на участниците, при тези, които слушали лекцията или се занимавали с йога, той не се променил.

А при тези, които се катерели по дърветата и изпълнявали други динамични упражнения за проприоцепция, обемът на работната нараснал с 50%.

„Удивително е, че толкова впечатляващ ефект може да се постигне за толкова кратък период от време“, - отбелязва един от авторите на научния труд Tracy Alloway.

„Получените от нас резултати показват, че когато изпълняваме физически упражнения, които ни карат да мислим, ние тренираме не само мускулите, но и мозъкът, - подчертава колегата на Tracy Alloway, Ross Alloway.

Това е много важно както за възрастните, така и за децата.

Ако по време на почивките било то работа или на училище правим упражнения, които изискват внимателен контрол на движенията на тялото, то нашата работна памет ще се подобри и съответно ще се справяме по-добре с работата и съответно училище“.

Наскоро друг не по-малко интересен факт стана известен. Учени от университета на щата Илинойс в град Чикаго, установили, че броят на дърветата около дома е право пропорционален на здравословното състояние на неговите обитатели.

Изследването било проведено по Интернет и в него взели участие 31 109 жители от канадския град Торонто. Също така били направени снимки на дървета от спътник с камера с висока разделителна способност.

Оказало се, че ако в квартала растат средно по 10 дървета, хората, които живеят в него били с по-добро здраве – ефектът е равностоен на увеличаване на дохода с 10 хиляди долара или подмладяване със 7 години.

Ръководителят на изследването професорът от университета на щата Илинойс Омид Кардман, коментира, че по време на експеримента били отчитани и други фактори, влияещи на здравето като възраст, образование, хранене и отношения в семейството.

Положителното въздействие на зелените насаждения се състояло в понижаване на кръвното налягане, нормализиране нивата на кръвната захар. Също така професорът отбелязва, че зеленият пояс в близост до дома компенсирал недостигът на пари при не толкова заможните хора.