Полезните свойства на този пчелен продукт са надценени, а вредните – подценени.

Повечето хора са убедени, че медът е с безупречна репутация, притежаващ специфични полезни свойства. Всъщност пчелният продукт е един от най-надценяваните.

Медът от полезен продукт се превръща във вреден за черния дроб

На много от нас ще ни бъде трудно да четем за това, тъй като отношението ни към меда е направо религиозно.

От малки сме чували, че медът съдържа едва ли не цялата Менделеева таблица, че в него има всички необходими витамини, че това е лекарство срещу всички болести. Всички пчелари са смятани дълголетници, защото ядат често и по много мед.

При настинка първото средство е медът, за очистване на кръвоносните съдове от плаки – мед с лимонов сок, за защита от рак – отново мед с лимонов сок. Има стотици рецепти, включващи мед с най-различни съставки, които обещават да ни избавят от всяко заболяване.

За съжаление, всичко това е по-близо до фолклора, отколкото до медицината. Научни изследвания за меда все пак има.

Публикувани са в сериозни научни издания, но когато се четат както трябва, се разбира, че лечебните свойства на меда са незначителни и има стотици други храни и лекарства, които могат да са по-ефективни.

Удар по черния дроб

Например, открити сериозни и неочаквани странични ефекти от яденето на мед, за които не знаят, дори и лекарите. Гастроентеролог и специалист по чернодробни заболявания дава пример със свой пациент, който е със сериозно омазняване на черния дроб – стеатохепатит, което заболяване се характеризира и с възпаление.

Това заболяване се развива често при хора, злоупотребяващи с алкохол, или са с наднормено тегло. В последния случай това е неалкохолна мастна болест на черния дроб.

Съпътства често захарен диабет 2 тип, хипертония и исхемична болест на сърцето. Но при този пациент килограмите били нормални, тоест не пиел, спортувал, водел здравословен начин на живот, грижил се за себе си. При такива хора стеатохепатит не би трябвало да се развива.

Назначават на мъжа детайлни изследвания, но причината за болестта оставала неясна, докато в разговор с него случайно не се установява, че всеки ден яде много мед. И това не било, защото му харесва толкова, а тъй като смятал, че е изключително полезен. За укрепване на здравето го похапвал с цели буркани.

Лекарят моли мъжа да спре да приема това „лекарство”, и само след седмица състоянието му се подобрява значително – чернодробните ензими, които били доста повишени се върнали към нормата. Изчистването на черния дроб от натрупаните мазнини е дълъг процес, но все пак стартирал.

Защо за това заболяване виновен се оказва медът? В него се съдържа гигантско количество захар и фруктоза. Доказано е, че това вещество способства и за отлагане на мазнини в черния дроб и за възпалението му.

Другите захари също притежават сходен ефект, но при фруктозата е най-силно изразен. Неслучайно преди около година се появи нов медицински термин „фруктозна чернодробна болест”.

Подчертава се специфичната роля на този вид захари и на продуктите, които ги съдържат, при развитието на стеатохепатит и неговите възможни последствия – цироза и дори рак на черния дроб.

След този случай лекарите трябва да обръщат особено внимание на потреблението на мед и задължително да се интересуват от това, когато провеждат беседа с пациентите относно уточняване на анамнезата.

Мнението, че медът е отличен източник на всичко полезно, е много разпространено. Но то е необосновано. Полезните вещества, които се съдържат в меда, могат да се набавят и от други полезни храни.

Витамини в меда – дали наистина се съдържат такива

Сериозни изследвания във връзка с използването на меда за медицински цели не са се провеждали. Помага за облекчаване на кашлица, може да понижи температурата.

В този случай е най-полезен липовият мед, но у нас няма големи масиви липови гори, затова и медът, който ни се предлага, обикновено е полифлорен, тоест е от различни растения.

Затова и повечето приписвани на меда лечебни ефекти са от сферата на митологията. Както знаем захарта в големи количества е вредна, а захари в изобилие се съдържат в пчелния продукт, затова трябва да се внимава колко точно мед се приема.