Резултатите от най-новите изследвания показват колко е необходимото количество плодове, което човек трябва да изяжда всеки ден за профилактика на заболяване.
Прието е да се смята, че на ден трябва да се изяждат не по-малко от 5 порции плодове и зеленчуци.
Много хора иронизират, че толкова трева не може да се изяде.
Но се оказва, че е най-полезно да се изяждат 2 пъти повече.
До тези заключения се стигнало, след като специалисти от Имперския колеж в Лондон обобщават наблюденията върху 2 млн. души за дълъг период от време.
През това време сред участниците в наблюденията били регистрирани 43 хил. случая на болести на сърцето, 47 хиляди инсулти, 112 хиляди злокачествени тумори, 94 хиляди души починали.
Данните са изчерпателни.
Това е обобщение на резултати от 95 изследвания, в които в различни страни се преценявало колко плодове и зеленчуци се консумират.
Дори и да изяждате по 200 грама на ден, със сигурност ще ви бъдат от полза.
Това количество е достатъчно за намаляване на риска от развитие на сърдечно съдови заболявания с 13%, на рак с 4%, а от преждевременна смърт с 15%.
Но ако изяждате по 800 грама, това са 10 порции, англичаните смятат една порция за 80 грама, ползите ще бъдат няколко пъти повече:
• Рискът от сърдечни заболявания ще намалее още 2 пъти и ще се понижи до 28%;
• Рискът от рак ще се понижи с 15%, което е 3 пъти повече, отколкото при потребление на 200 грама дневно;
• Рискът от преждевременна смърт ще спадне с 2 пъти – от 15 на 31%;
Това е много по-добре и от съществуващите днес препоръки за 5 ежедневни порции плодове и зеленчуци.
Учените пресмятат, че ако хората изяждат по 800 грама плодове и зеленчуци, това би спасило 7.8 милиона души, които преждевременно умират всяка година.
И така, учените са убедени:
• Най-добрата профилактика срещу инфаркти, инсулти и други сърдечно-съдови заболявания, а също и срещу преждевременна смърт са ябълки и круши, цитруси, зелени зеленчуци, и тези от семейство кръстоцветни.
Всички видове зеле – карфиол, бяло, броколи и т.н.
• Най-ефикасното профилактично средство срещу рак са зелените листни зеленчуци, зеленият фасул, жълто-оранжевите зеленчуци – чушки, моркови и т.н., и отново кръстоцветни.
Борба със заблудите
Това не е първият научен труд, който показва, че най-полезни за здравето са не 400-500 грама плодове и зеленчуци, а 800-1000 грама.
За съжаление, често дори и нормата от 5 порции такива храни се възприема негативно от хората. Те са убедени, че не трябва да ядат толкова.
Тези заблуждения се застопоряват и в съзнанието.
При рационален поглед, дори и килограм, не е толкова пределна доза.
Преценете сами. Английската порция от 80 грама, това е средно голяма мандарина, половин обикновен банан или круша.
Ако говорим за готови зеленчуци, това са приблизително 3 супени лъжици с връх фасул, съцветие броколи или карфиол, спанак.
А средната ябълка или портокал – това са 150-200 грама, доматът и краставицата са 150 грама, чушките също толкова.
Така, ако всеки ден правим междинно хранене с по 1 една ябълка и портокал, а също и една салата с краставица, домат, лук и чесън, ще си направите дозата от 600-800 грама.
А ако добавите домат или спанак към сутрешния омлет и вместо картофи за обяд, си сложите зеленчукова гарнитура, ще достигнете дневното препоръчително количество.