Възможно е да се проявяват и в младостта – и колкото по-рано се забележат, толкова се увеличава продължителността на живота.

Сърдечно-съдовите заболявания са основната причина за развитие на сериозни усложнения, които крият риск за живота.

У нас този показател е около 55%. За сравнение в Норвегия – страна с доста по-студен климат от този у нас, във възрастовата група от 35 до 69 г. умират 8 пъти по-малко хора.

За щастие, сърдечно-съдовите заболявания добре се поддават на профилактика и лечение в ранни стадии.

Например, едва отказали се от пушенето, намаляваме вероятността от заболявания с 2-4 пъти.

Затова е важно навреме да се забележат измененията в сърдечната функция и да се обръщаме към личния лекар или направо към кардиолог.

Какви са ранните симптоми на сърдечни заболявания

1.Дискомфорт в гърдите

Притискащата болка в гърдите – това е класически симптом на исхемична болест на сърцето, когато заради атеросклеротични плаки сърдечните мускули не получават достатъчно кръв.

В ранните стадии изразена болка е възможно и да няма, а се появяват усещания за притискане, стискане или парене в централната част на гърдите.

Дискомфортът възниква след значителни физически натоварвания или емоционални преживявания, при които сърцето изгаря повече кислород.

Тези усещания или болки е възможно да преминат към лявата ръка, лопатката или лявата част на долната челюст.

Болката и дискомфортът в гърдите е по-често срещана при мъжете, отколкото при жените.

2.Киселини и болки в гърдите

Сърцето, хранопровода и стомаха са разположени много близо, затова понякога е трудно да се определи източникът на болезнените усещания.

Освен това сърдечната болка може да напомня силно на киселини. Затова и на хората често се поставя неправилна диагноза, особено при младите, при които по-скоро могат да се заподозрат проблеми с храносмилането, отколкото със сърцето.

Затова и следва да си направим елекрокардиограма, дори и ако трябва да отидем на кардиолог.

3.Необяснима умора

Когато сърцето и кръвоносните съдове функционират неправилно, организмът може да получава малко обогатена с кислород кръв.

Това се случва при исхемична болест на сърцето или при бавно развиваща се сърдечна недостатъчност.

Забелязвате, че по-трудно изпълнявате обичайна за вас работа, с която по-рано лесно сте се справяли.

Ако не можете да откриете обективни причини за лесното уморяване, могат да се заподозрат проблеми със сърцето. Този симптом най-често се среща при жените.

4.Задъхване

Задъхване поне веднъж е почувствал всеки – качване до пети етаж без спиране. И това съвсем не е признак на сърдечни проблеми. Но ако забележите, че сте могли спокойно да изминете 1 км или да качите няколко етажа, а сега възникват трудности при дишането – това може да е първи признак на проблеми със сърцето.

С времето болестта прогресира, и задъхването се проявява при още по-малки натоварвания.

5.Отоци на стъпалата и на глезените

Понякога те възникват и при здрави хора. Обикновено могат да се забележат вечер, след като сме ходили много и сме стояли дълго.

Когато стоим на крака силата на тежестта задържа кръвта във вените на краката, и част от течността от кръвоносните съдове попада в тъканите на краката и на стъпалата, поради което те се подуват. В особено голяма степен към отоци са предразположени бременните и хората със затлъстяване.

Ако забележите, че краката отичат без видими причини – това може да е признак, че сърцето не се справя с отичането на кръвта от вените на долните крайници.

Следва да се отчете, че отоците е възможно да имат и други причини, например, болест на бъбреците или на черния дроб.

6.Сърцебиене

При норма не забелязваме как функционира сърцето ни, освен при високи физически натоварвания или при силни емоции.

Тревожен признак е, когато усещаме как сърцето пулсира при обичайни условия.

Възможно е да почувстваме, че сърцето бие твърде силно или прескача. Подобни усещания са възможни в гърлото или в шията. Целият пристъп продължава няколко секунди или минути.

Това се случва често при напълно здрави хора, но ненормалното сърцебиене се появява нередовно и продължава повече от 1-2 минути, това може да е признак на аритмия – заболяване, при което се нарушава сърдечния ритъм.

7.Световъртеж и често главоболие

Това са едни от ключовите показатели за повишаване на кръвното. Периодично те възникват и приз здрави хора, но ако ни боли глава и ни се вие свят твърде често или това пречи на ежедневната дейност, трябва да се измери кръвното.

Ако то е над 129 на 89, то е добре да се направи консултация с личния лекар, който да прецени дали да даде направление за кардиолог.

Липса на симптоми

Това също е възможно – болест вече има, а симптоми още не. Или те са толкова незначителни, че не обръщаме внимание на тях. Единственият начин да установим проблема на този етап е периодично да си правим изследвания на сърдечно-съдовата система – да се мери кръвното, да се прави електрокардиограма и ултразвук на сърцето, да се правят изследвания и на холестерола.

Кардиолозите препоръчват кръвното да се проверява поне веднъж на 2 години още от 18-годишна възраст, а след 39-годишна възраст – всяка година.

От 20-годишна възраст е препоръчително поне веднъж на всеки 4-6 години да се правят изследвания за холестерол. Това е особено важно при наличие на рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.

При кого е най-висока вероятността от сърдечно-съдовите заболявания

Обръщайте внимание на тези симптоми, ако се отнасяте към една или няколко от тези категории:

  • Мъже на 40 години;
  • Близки роднини са починали от сърдечно-съдови заболявания;
  • Пушене или употреба на алкохол;
  • Наднормено тегло;
  • Водите заседнал начин на живот;
  • Диабет и кариеси;
  • Високи нива на холестерол и стойности на кръвното над обичайните.

Разбира се, някои от тези фактора могат да се отстранят, например, заседналият начин на живот, който е свързан с още няколко. Така рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания няма да се отстрани напълно, но поне ще бъде ограничен.