Захарният диабет и наднорменото тегло съвсем не са всичко, което може да се случи на тези, които обичат сладкиши и бонбони.

Има и още един неприятен момент – това е появата на киселини от сладко.

И ако си мислите, че от още едно бонбонче няма да ви стане нищо, сериозно грешите.

Любовта сладкото – почти болест

Зависимостта от сладко може да се сравни с вредни навици като тютюнопушене и злоупотреба с алкохол.

Много хора още със сутрешното кафе си хапват по 1 малък шоколад, след това вече искат да изядат един по-голям, по пътя за работа си взимат още няколко понички и сладкиши.

Сладкият маратон завършва с обедния чай също с 3-4 лъжици захар.

Подобна картина е позната на мнозина. И на практика не могат да се спрат.

В такъв случай съвсем не е изненада, че след такова количество сладко се появяват киселини.

Механизми на появата на киселини от сладко

Ако се задълбочим в механизмите на действие на сладкото върху храносмилателната система, можем да посочим 3 варианта за образуване на киселини, които по-долу ще посочим подробно.

Причините за киселини от сладки храни са:

• Действие на стомашния сок;

• Състав на съвременните захарни изделия;

• Излишни килограми;

На практика от първите изядени бонбони и сладкиши се появяват киселини.

От 1 чаша сладко кафе или малко бонбони не възникват проблеми, но при системна употреба на такива храни протичат необратими изменения.

Първите признаци на киселини са усещането на кисел вкус в устата.

По-бързо се секретира стомашен сок

Най-често захарните изделия се състоят от бързи въглехидрати, които започват да се усвояват още в устната кухина и не изискват особено големи усилия за преработка.

Какви са причините за поява на киселини от сладко?

1. Попадайки в храносмилателната система сладкишът, бонбонът или шоколадът дразнят рецепторите на стомаха;

2. Започва усилена секреция на солна киселина;

3. След закуската или обяда стомашният сок започва да преработва храната, която сме изяли;

4. На празен стомах солната киселина дразни лигавицата на стомаха и на хранопровода, като разрушава този слой;

5. Впоследствие солната киселина уврежда по-дълбоките структури на храносмилателната система, образуват се язви и ерозии.

6. Тези заболявания се съпровождат с парене под лъжичката. След няколко седмици киселини се появяват, дори и след пиене на сладък чай.

Почти всички ние познаваме киселият вкус в устата след ядене на сладко.

Това са първи признаци на заболявания на стомаха.

В период на обостряне на заболявания на стомашно-чревния тракт се изключват напълно сладките храни.

Непонятен състав на повечето от захарните изделия

1. Всички добавки, които се съдържат във вафли, шоколади, сладкиши дразнят стомаха;

2. Постепенно отслабва езофагеалния сфинктер;

3. Солна киселина попада в хранопровода, което се усеща като парене в гърдите;

Как да предотвратим киселините от сладко?

1. Сладко не трябва да се яде на празен стомах;

2. В междинните хранения също не трябва да се ядат захарни изделия;

3. Ако обичате сладко – се старайте да заобикаляте захарните щандове в магазините;

4. Вместо поредния шоколад по-добре си купете някакъв плод и го изяжте 30 минути преди хранене;

5. В чая или кафето се старайте да слагате половината количеството захар, което слагате обикновено;

Няма да получавате киселини от бонбони, ако не прекалявате с тях.