Една от най-големите надежди на лекарите по време на пандемията COVID-19 са тестовете за антитела срещу инфекцията. С появата на надеждни тестове за антитела ще може да се определя дали човек е боледувал от коронавирус, образувал ли е имунитет към него.

Защо от бързите тестове не може да се очаква много

Възможно е, дори да се направи имунен паспорт, който ще позволи на преболедувалите и защитени от ново заразяване да могат да се придвижват свободно.

У нас за бързи тестове за антитела се заговори още от началото на епидемията на 6 март, предлагаше се стартиране на масово тестване и такова наистина бе проведено в Банско, сред полицаи, шофьори от градския транспорт, както и в два квартала в столицата в районите Красно село и Люлин, където ромското население е преобладаващо.

Бързи тестове за антитела се правят и от няколко частни лаборатории, които са присъединени към обща система, която публикува данните и по последни данни бяха над 2200 направените тестове.

Първите тестове за антитела бяха направени по-масово в Испания, където бяха изразходвани близо 500 млн. евро за закупуване.

Сега обаче учените казват, че това не е най-надеждният инструмент и не трябва да се възлагат на него твърде много надежди. На сайта на авторитетното научно списание Nature се е появила статия, в която се обобщава какво е известно за тестовете COVID-19 сега.

Няма широка доказателствена база. Според австралийски микробиолог, за да се провери точността на тестовете, в селекцията трябва да участват стотици хора, заразени с COVID-19, и стотици, които нямат такова заболяване.

Досега при повечето проучвания са участвали по няколко десетки души. В периода на епидемията е по-важна скоростта от ширината на селекцията.

Ниска чувствителност и специфичност

При качествен тест тези показатели трябва да са равни на 99%. Това означава, че тестването трябва да показва само 1 грамположителен и 1 грамотрицателен резултат на всеки 100 истински положителни и истински отрицателни резултати.

Съществуващите днес тестове не дават такива резултати. Някои от тестовете за антитела показват, че тяхната специфичност в началото на инфекцията е около 40%. Колкото по-късно се провежда тестът, толкова по-точни са резултатите от него.

Не е ясно кога трябва да се направи

Учените все още разполагат с малко данни за сроковете на имунните реакции на организма SARS-CoV-2, за да се каже с точност кога се развиват специфични антитела.

Ако тестът се развива рано или късно, а организмът не е успял да образува антитела, тестът, предназначен за неговото откриване, може да пропусне инфекцията.

Бъркат коронавирусите

Например, анализ на немски тест за антитела EUROIMMUN показва, че макар и да открива антитела към SARS-CoV-2 при трима души с COVID-19, дава положителен резултат за 2-ма души с друг коронавирус.

Не е известно дали всички хора, които са страдали от COVID-19, ще образуват антитела. Непубликуван анализ на 175 преболедували с леки симптоми в Китай показва, че при 10 души не се откриват неутрализиращи антитела, макар и при някои да са били високи нивата на свързващите антитела.

По отношение на тези хора не може с точност да се каже дали имат имунитет към коронавирус. Има данни от изследвания на макаци, заразени с COVID-19. По тях може да се предположи, че повторното заразяване през първия месец след оздравяване е невъзможно. Какво ще се случи след няколко месеца?

Според резултатите от тестове за антитела не може да се твърди, че човек не е заразен. Изследванията показват, че човек може да продължи да отделя вируса, дори и при откриване на антитела към инфекцията.

Затова само резултатите от тестовете за антитела са недостатъчни за свободно придвижване в условия на карантина.

Разработването на тестове за антитела към ХИВ със специфичност повече от 99% отне няколко години.

Всичко това не отменя необходимостта от разработването на подобни тестове на COVID-19, те са необходими. Но засега не трябва да се очаква твърде много от тях, отбелязват учените.

Вредата от ненадеждните тестове може да е повече, отколкото е ползата от тях и това най-добре се вижда в УМБАЛ Св. Иван Рилски в София, където заради грешно отрицателен бърз тест се стигна до избухване на локална епидемия.