Предходни изследвания вече показаха, че редовната употреба на кисело мляко може да понижи риска от развитие на рак на дебелото черво чрез изменения на чревната микрофлора.

Мащабно изследване доказва спасителните свойства на киселото мляко

За учените е известно, че водещо значение при развитие на рак на дебелото черво има не микробиомът, а напълно определените предракови състояния, сред които на първо място са аденоматозните полипи. Това са единични и множествени власинчести тумори.

Възможно ли е киселото мляко да повлияе на развитието на тези полипи? Ако да, това би било доста по-убедително, отколкото определено изменение в чревния микробиом.

За изучаване на този въпрос обединен екип изследователи от САЩ проучили храненето, начинът на живот и развитието впоследствие на аденоматозни полипи при над 32000 мъже и над 55000 жени.

За диагностика на всички участници била направена ендоскопия на долния отдел на дебелото черво.

Данните се събирали в продължение на повече от 25 години. На всеки 4 години доброволците предоставяли подробна информация за начина на живот и хранителния режим, дори и на киселото мляко.

Изследването е мащабно, не може да е грешка или случайност

За изследвания период при мъжете се развили 5811 аденоматозни полипи, при жените 8116.

С корекция на възраст, здравословно състояние и начин на живот, мъжете, които ядели 2 или повече кисели млека седмично, били с 19% по-нисък риск от формиране на полипи, в сравнение с тези, които изобщо не похапвали кисело мляко.

Това намаляване на риска било още по-значително – с 26%, за тези полипи, които можело да станат злокачествени, а също и за полипите на ободното, а не правото черво.

При жените не се установила подобна връзка. Последното дава основания за съмнение във влиянието на киселото мляко. Толкова ли е голяма разликата между дебелото черво на мъжа и на жената?

Но изследването е мащабно, с голяма продължителност, така че не може тази асоциация да е случайна.

Предполага се, че лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус – двете бактерии, които се съдържат в българското кисело мляко, намаляват количеството на предизвикващите рак химически вещества.