Учени от британски университет смятат, че по текстовете на потребителите на социалните мрежи е възможно да се предскажат състояния като диабет, психоза, депресия и тревожност.

Как социалните мрежи предсказват от какво сме болни

Индикатор за заболяване е начинът на изразяване на мислите в постовете на пациентите, и с негова помощ може да се контролират, дори физическите проявления на болестта.

До тези изводи учените стигат по резултатите от анализа на публикации във Фейсбук на почти 1000 души, съгласили се също да предоставят своите електронни досиета на болестите.

В хода на изследванията били разработени 3 компютърни модела. Единият анализирал само езикът на постовете в социалните мрежи, вторият използвал демографски данни, а третият обединявал тези 2 набора.

Анализът на повече от 20 различни фактора показва, че всички те могат да бъдат прогнозирани въз основа на постовете в социалните мрежи.

10 от тях по-добре се прогнозират с помощта на информацията от Facebook, отколкото въз основа на демографска информация.

По какви думи се разбира емоционалното състояние чрез социалните мрежи

Ако ефективността на използването за прогнозиране на някои данни от Фейсбук е интуитивно понятно, например, „бутилка”, „пиене” с голяма степен на вероятност са свързани със злоупотреба с алкохол, то другите изненадват изследователите.

Например, хората, които най-често използват религиозни термини /”Бог”, „молитви”/, с 15 пъти по-често се разболявали от диабет, в сравнение с тези, които използвали минимално тези думи в своите постове.

Думите, изразяващи враждебност – „тъп” и други ругатни, се оказват маркери за злоупотреба с наркотици и психози.

Учените от тази група успели да покажат, че анализът на съобщенията във Фейсбук може да разкрие признаци на депресия 3 месеца по-рано в сравнение с изследванията в клиника.

Съществува доста голяма потенциал при използването на социалните мрежи, със съгласието на потребителите, за получаване на актуална за лекарите информация.

Прекарваме голяма част от времето си в тях и съответно по писменото изразяване на мислите, може да разкрие психическото и емоционалното състояние на човек.

Когато преобладават тревожните постове, това може да е признак за психическо нарушение или за развитие на депресивно състояние.