През последните години на все по-голяма популярност се радват различните методи на нетрадиционната медицина – хомеопатия, митичното „пречистване” на чакри, и разбира се, акупунктура.

Повечето от тези методи идват от Изтока и са предпочитани от привържениците на алтернативните способи на лечение.

Някои ги прилагат на себе си, други пък стигат до там, че да тормозят и децата си с тях. До какво може да доведе подобно лечение, прилагано върху неукрепналия детски организъм?

Работи ли акупунктурата или всичко е в резултат на плацебо ефект

Как трябва да работи акупунктурата

Както и всеки друг метод на лечение, акупунктурата трябва да е с определен механизъм на работа. И ето тук се появява и факторът, който се явява пречка, този метод на лечение да бъде причислен към традиционните.

Представителите на традиционните школи за акупунктура разглеждат всяко заболяване като енергиен дисбаланс и нарушение на циркулацията ци. С тази дума в източната философия се обозначава енергията на човешкия организъм.

Лечебният ефект се базира на стимулацията на определени точки по тялото, благодарение на което се нормализират енергийните потоци.

Следва ли да се споменава, че самият енергиен поток от тялото нито може да се види с очите, нито да се измери, нито да се проследи с помощта на различните методи на съвременната наука?

В основата на акупунктурата е доста богато философско учение, неслучайно иглотерапията се отнася към нематериалното наследство на ЮНЕСКО, и много съмнителни доказателства.

Съществуването на специални точки не е било потвърдено нито от анатомични, нито от хистологични изследвания.

Акупунктура – това е плацебо театър

Какво казва медицината, базирана на доказателствата, за плацебото? Всъщност, много изследвания, потвърждаващи ефекта на акупунктурата, са с много малко участници, затова не могат да се приемат за достоверни.

Докато в научните трудове с опровержения на метода, участниците са доста повече и съответно данните се приемат за достоверни.

Такива изследвания се провеждат и в Китай и тамошните лекари също се съмняват, че иглотерапията работи.

Специалисти от китайски университет канят за оценка на ефективността на акупунктурата около 1000 жени със синдром на поликистозните яйчници.

Жените били разпределени в няколко групи – едни приемали лекарство, изписано от лекар, втората група получавали същия препарат и им правели измислена иглотерапия, без съобразяване със специалните точки.

Дамите от третата група били на класическа иглотерапия, и приемали плацебо лекарство, четвъртата група не били лекувани изобщо – измислена акупункутура и плацебо хапчета.

Наблюденията били с продължителност 3 години – от 2012 г. до 2015 г. Според резултатите от изследванията, 200 жени успели да забременеят по това време.

Акупунктурата е неефективна за лечение на безплодие

Както предлагат лекарите, най-големи шансове да родят дете имали жените, които приемали специалния препарат.

Иглотерапията по никакъв начин не повлияла на способността за зачеване, нито игличките в правилните точки, нито хаотичната процедура.

Защо тогава иглотерапията не губи своята популярност до ден днешен? Защо много родители са готови да водят децата си при подобни „специалисти”? Всичко е от плацебо ефекта.

Колкото повече е театралниченето при извършване на процедурата, толкова по-големи са шансовете за резултат. И това също е доказано от редица изследвания.

Само си представете един сеанс акупунктура – кабинет, множество тънки иглички, най-различни схеми и изображения на човешкото тяло на плакати, приглушена светлина, терапевт с азиатски черти.

И самата процедура изглежда сложна и загадъчна, за разлика от приема на скучни таблетки. И би трябвало да помогне, а не да навреди. Не е ли така?

Трябва ли да се използва акупунктура при деца

Кожата на децата е много нежна и чувствителна, лесно може да бъде наранена и е доста по-уязвима от тази на възрастните. Докато акупунктурата е инвазивна процедура, която предполага въвеждане на множество игли или масивно увреждане на тъкани.

Не трябва да се забравя и за всички нежелани последствия, изброени по-горе. Ако всички факти бъдат събрани заедно, то може да се направи заключението, че иглотерапията е метод на алтернативната медицина, който е потенциално опасен за човека, и невинаги дава очаквания резултат.

Затова трябва добре да помислим дали да поверяваме на тези съмнителни методи на изцеление най-скъпото си – своите деца