Киста на семенната връв е обемно новообразувание, плътна фиброзна капсула, съдържаща вътре в себе си течност. В отделни случаи в нея се смесват сперматоцити заедно със сперматозоиди. Кистата има кръгла форма.

Причини за киста на семенната връв

1. Придобити – кистата се появява, вследствие увреждане на органите в слабините. И възпалените или травмираните каналчета спират да функционират, вследствие на което отокът на образуващите се сперматозоиди се преустановява.

Впоследствие започва да се натрупва секрет, който разтяга стената на семенната връв, образувайки киста, където се натрупват и сперматозоиди.

2. Вродени – патологията се развива заради нарушенията в ембрионалното развитие. Появява се вследствие на разположения в коремната кухина специфичен влагалищен израстък, който частично не зараства.

Това е отдел от лигавицата вътре в коремната кухина, който осигурява преминаването семенния канал заедно с тестисите до скротума в завършващия стадий на бременността. Заради това по пътя на семенната връв.

Рискови фактори

Придобита киста може да се образува, вследствие на възпаление в отслабен организъм. Освен това рискови фактори могат да станат следните усложнения:

• Нарушения в процеса на съзряването в тийнейджърските години;
• Травми на половите органи;
• Възникване на застой на кръв;

Симптоми на киста на семенната връв

Кистата на семенната връв расте бавно и не предизвиква никакви нарушения в репродуктивната функция или сексуалната активност на мъжа.

Основно пациентите се оплакват от появата на неизвестно допълнително образувание в скротума. Напипва се без проблем, но не боли и не се проявява по никакъв друг начин.

Рядко, ако кистата стане твърде голяма, твърде бързо порасне, може да възникне силен дискомфорт по време на ходене и седене.

Усложнения и последствия

Кистата принципно не е опасна за здравето, но при нейното наличие е необходима консултация с уролог. Възможно е да бъде и признак на по-сериозни патологии.

Например, кистата може да е предвестник на тумор на семенните протоци или на тестиса.

Трябва да се отбележи, че самата киста не може да стане за безплодие, макар и когато се разрасне, да е възможно да притисне околните тъкани и здравите протоци. Най-често това се случва при 2-странно развитие на заболяването.

Диагностика на киста на семенната връв

Първоначално се открива по метода на палпация. Установява се плътно еластично образувание с кръгла форма в опашката или в главата на тестикулния придатък. Усеща се като трети тестис.

Лечение на киста на семенната връв

Налага се лечение само когато заради кистата възникват чести и осезаеми болезнени усещания. А скротумът силно увеличава размерите си, като пречи на седенето и на всякакви движения.

Повечето уролози предпочитат да изчакат, ако кистата е с малък размер. Към хирургична интервенция следва да се прибягва само ако образуванието започне явно да променя формата на намиращите се около тъкани.

Оперативна интервенция

Операцията се извършва с местна упойка, а за провеждане на процедурата е достатъчен 1 ден хоспитализация. 10 дни след нея пациентът може да се върне към обичайния си живот.

Как се провежда процедурата – прави се малък разрез, през който внимателно се изрязват стените на образуванието. Не трябва да се допуска силно травмиране на придататъчните тъкани, за да се запази репродуктивната функция.

Впоследствие придататъкът внимателно се зашива. Без това действие в периода след операцията могат да се появят белези, които да нарушат процеса на съзряване и придвижване на половите клетки, а оттам и на репродуктивната функция.