Традиционната китайска диета се състои от ниски до умерени количества животински протеин и голямо разнообразие от храни с растителен произход. Това е една от най-силните страни на вкусната китайска кухня.

Кухнята на тази азиатска страна е повече от средство за нахранване. Тя е е начин да поддържаме тялото си стройно и красиво, както и да се адаптираме към промените в околната среда през различните сезони.

Удивителната комбинация между подправки и аромати прави китайската кухня толкова здравословна.

Китайската кухня се състои от различни видове зеленчуци, които са съвсем леко запържени или приготвени на пара в комбинация с ориз, нудълс или кнедли.

Месото и рибата често присъстват нарязани на сравнително дребни парченца, но са доста по-малко количество в сравнение със западната кухня.

И докато в западната кухня подправките присъстват само от гледна точка на добрия аромат, то в Китай се използват основно джинджифил и чесън и тяхната цел е да подобрят и ускорят храносмилането.

Китайската кухня се базира на 5-те елемента - дърво, огън, земя, метал и вода. Всеки елемент съответства на даден вкус - кисело, горчиво, сладко, люто, солено.

Важен момент в китайската медицина е да се балансират елементите в храната, която ядем за да бъдем здрави и в хармония. Ако например страдате от диария киселите храни като лимон и оцет ще ви помогнат.

Сладките храни като мед и някои плодове пък подобряват настроението.

Дългогодишно проучване проведено от водещи западни университети показва, че консумацията на зеленчуци, плодове, гъби и съвсем малко животински храни рефлектира върху хубавата фигура, доброто състояние на сърцето и ниските нива на затлъстяване.

Също така голямо значение има и техниката на готвене. Макар и някои храни да се пържат, то термичната обработка е съвсем минимална.

Една от най-внушителните теории в китайската кухня е твърдението, че всичко което хапнем прави нещо с тялото ни. Дори се счита, че храните могат да бъдат разделени на затоплящи и охлаждащи, което е доста разбираемо.

Във всеки случаи основните продукти в китайската кухня са ориз, моркови, зеле, пипер, кореноплодни, чесън и всички те са изключително ароматни вкусни и диетични.

Ако изберете подходящите китайски храни можете да постигнете зашеметяващи резултати и да останете възхитени от самите себе си!