Освен, че за повечето от нас, морето носи удоволствие, весели моменти и много спомени, със сигурност повлиява и здравословното ни състояние. Сред вас има и хора, за които морската почивка, не носи удоволствие, но колкото и странни да ни се струвате, ще ви дадем един приятелски съвет- отбийте се до най-близкия плаж…дори за кратко.

Защо морската вода е полезна? Всъщност водата в морето е „занесена“ от хиляди реки и потоци. При изпаряването на водата от тях минералите, съдържащи се в нея остават под формата на солен разтвор.

И така с течение на времето, се заформя морският „басейн“. Именно, на минералите в морето се дължат и чудодейните му свойства.

Разбира се, е редно да ви информираме, най-общо, какви полезни вещества се съдържат в морето: натрий, хлор, магнезий, сяра, калий, съединения на йода и брома, калций и много, много други.

Как ще ми повлияе морската вода? Минералите, съдържащи се в морската вода, определят противовъзпалителните и антимикробни свойства. Съединенията на йода и брома помагат срещу стрес, а магнезият пък е необходим за доброто състояние на нервната система.

Морето действа лековито и срещу някои от най-разпространените кожни патологии, като екзема, псориазис и акне. Морската вода активира обменните процеси и кръвообращението.

Калцият укрепва костите. За сярата е известно, че влияе благоприятно върху ноктите и косата.

Има ли как да извлека повече полза от морето за по-кратката ми почивка?- Освен за състава на водата, множество проучвания са успели да изведат някои ключови „правила“ за максимално оползотворяване на престоя ни на морето:

За оптимален се счита престой във водата за около 15 минути;

Ако умеете да плувате добре и имате зелен флаг от спасителите, се отдалечете максимално от морския бряг- обикновено, на охраняемите, обитаеми плажове (каквито ви съветваме да посещавате) водата близо до самия плаж е по-замърсена;

Дайте си известно време за почивка след рибката с картофки на плажа- къпането в морето веднага след нахранване може да предизвика храносмилателни проблеми. Консумацията на алкохол, съчетана с плуване, може да попречи на правилната ви преценка за плувните ви умения…просто напомнямеJ ;

Не бързайте с душа след плаж - оставете на полезните съставки да проникнат в кожата ви, но не прекалявайте. Солената вода изкарва токсините навън от тялото ви, а чрез душа вие ги измивате;

Солената вода изсушава кожата ни, което може да доведе до слънчево изгаряне и поява на бръчки. Затова ви съветваме да не пренебрегвате слънцезащитния фактор и добрата хидратация.