Коензим Q10 (CoQ10) е антиоксидант, който се произвежда от човешкото тяло.

Той е необходим за основната клетъчна функция.

Нивата му намаляват с напредване на възрастта и могат да бъдат ниски при хора с рак, някои генетични заболявания, диабет, сърдечни заболявания, HIV/СПИН, мускулни дистрофии и болестта на Паркинсон.

Някои по-силни лекарства също могат да понижат нивата на антиоксиданта.

CoQ10 в организма може да се увеличи чрез прием на антиоксиданта под формата на хранителна добавка.

Съществуват доказателства, че идебенон, изкуствено съединение, подобно на CoQ10, може да спомогне за лечение на болестта на Алцхаймер.

Но съществуващите изследвания не са достатъчни относно въздействието на самия CoQ10 върху това заболяване.

Установено е, че антиоксидантът повлиява положително на хора с високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност.

Учените предполагат, че CoQ10 в бъдеще може да се използва при очни заболявания, гръдна болка, причинена от пренатоварване, астма, хронична умора и висок холестерол, както и за лимитирането на страничните ефекти на химиотерапията при децата.

Доказателствата са противоречиви относно действието на антиоксиданта при нарушения на структурата на сърдечния мускул, като например при кардиомегалия.

Също така докладвани са случаи на неблагоприятно въздействие от прилагането на CoQ10 при хора, страдащи от диабет, хепатит С и болестта на Хънтингтън.

Въпреки че CoQ10 се произвежда естествено от организма, е възможно да възникне недостиг, дължащ на заболяване, непълноценно хранене или от високото му потребление от организма.

Характерните симптоми на дефицит са високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и болка в гърдите. В зависимост от причината, допълването с CoQ10 под формата на хранителна добавка или усъвършенстването на хранителния режим може да бъде полезно.

Скорошни изследвания установяват, че CoQ10 може да бъде ефективен при хронична сърдечна недостатъчност, тъй като ниските нива на антиоксиданта са свързани с това заболяване.

Но трябва да се има предвид, че при извършване на проучването CoQ10 е използван в комбинация с други билки и хранителни добавки за хронична сърдечна недостатъчност.

Съществуват достатъчно доказателства в подкрепа на използването на антиоксидантът при лечение на високо кръвно налягане.

Но са нужни още изследвания, които да обхванат всички евентуални въздействия от продължителния прием на CoQ10 под формата на хранителна добавка.

Възрастово обусловената дегенерация на макулата представлява заболяване на очите, което причинява загуба на зрението при хора в напреднала възраст.

Съвсем скоро учени откриха, че комбинирането на ацетил-L-карнитин, омега-3 и CoQ10 може да подобри зрителната функция в началните на стадии на заболяването.

Но са необходими още изследвания за установяване на самостоятелното действие на антиоксиданта.

Проучване от тази година показа, че смесването на CoQ10 с други антиоксиданти и минерали може да подобри външният вид на кожата, както и да доведе до възвръщането на нейната еластичност и до изглаждането на по-фините бръчки.

Нужни са допълни доказателства, които недвусмислено да установят връзката между антиоксиданта и стареенето на кожата.

Нивата на CoQ10 в организма могат да спомогнат за идентифициране на риска от прогресия на рак на кожата.

В проучване се установи, че хората, страдащи от онкологични заболявания имат по-ниски нива на антиоксиданта в сравнение със здравите хора.

Проведени наскоро изследвания показват, че приемът на CoQ10 в комбинация с други антиоксиданти е увеличил процентът на преживеямост при хора, страдащи от рак в последен стадий.

Доза

В общи линии производителите препоръчват дози в диапазона 22-400 мг. дневно.