Вкусни, сладки и полезни… Плодове се ядат от незапомнени времена. Те се смятат за най-добър източник на витамини и антиоксиданти, а също и ценни минерални вещества.

Напоследък често ги демонизират. Коя е истината и кое заблуда за най-доброто за ядене на плодове?

Заблуди и реални факти за оптималното време за ядене на плодове

2,5 порции плодове на ден могат съществено да понижат вероятността от сърдечни заболявания, инсулт, рак и преждевременна смърт. Но повече – не означава по-добре.

Изследване от 2017 г., проведено от Кралския колеж на Лондон, показва, че изяждането на 10 порции плодове и зеленчуци на ден може да предотврати 7,8 млн. преждевременни смъртни случаи годишно.

И това е отличен повод да похапваме по-често плодове. Но кога е най-правилно да се ядат – сутрин, през деня или вечер?

Най-голямата заблуда – плодове сутрин на гладно

Това е една от най-популярните заблуди. Смята се, че ако плодове се ядат по време на основно хранене това може да стане причина за дискомфорт, подуване на корема, повишено образуване на газове.  Но това съвсем не е така.

При здрави хора фибрите, присъстващи в плодовете увеличават времето, необходимо на стомаха за изпразване средно със 72-86 минути, това не забавя храносмилането до толкова, че да започне ферментация на храната в стомаха.

Напротив, това ни позволява да се чувстваме сити и да ядем по-малко в следващите няколко часа.

Що се отнася до твърдението, че плодовете по време на обяд или на вечеря са причина за подуване на корема и диария, то за този факт няма научни потвърждения.

Ядене на плодове и друга храна – по-ниска хранителна стойност

Смята се, че за пълноценно усвояване на ценните хранителни вещества, които присъстват в ярките плодове, те трябва да се ядат отделно от друга храна. Тогава и витамините ще бъдат забелязани и използвани, и минералните вещества ще са от полза за целия организъм.

Храносмилателната система на човека може да поглъща и да усвоява абсолютно всички вещества и плодове, независимо дали са изядени на гладно или заедно с друга храна. И то по всяко време на денонощието.

При диабет плодове само 1-2 часа преди или след хранене

Идеята на тази препоръка е, че хората, страдащи от захарен диабет, често са и с храносмилателни нарушения и затова яденето отделно на пресни плодове може да им помогне да се чувстват по-добре, като се сведе до минимум риска от неприятни последствия.

Днес няма нито едно научно изследване, което да потвърди, че яденето на плодове отделно се отразява благоприятно на храносмилането.

Единственото важно, което следва да се отчита при ядене на плодове отделно, е, че захарта от тях по-бързо попада в кръвообращението, като предизвиква повишаване на нивата на глюкоза в кръвта.

Това трябва да избягва всеки един с диабет. Препоръчително е при поставена диагноза плодове да се ядат заедно с протеини или с мазнини – например, с кисело мляко или с извара, парче авокадо или пълнозърнест хляб, намазан с краве масло.

Най-доброто време за ядене на плодове – на обяд

Тази заблуда възникна на фона на идеята, че във втората половина на деня метаболизмът се забавя и следователно храните с високо съдържание на захари могат да го стимулират чрез събуждане на храносмилателната система.

НЕ на плодовете след 2 часа следобед

Тази заблуда противоречи на предходната, но се среща много често в различни статии, публикувани в онлайн пространството.

Предполага се, че за неговата поява е способствала 17-дневната диета.

В основата на този хранителен режим е мнението, че яденето на плодове след 2 часа следобед, както и на всякакв други бързи въглехидрати повишава нивата на кръвната захар.

Плодове могат да се ядат сутрин, обед и вечер, но най-важното да е с мярка, да не се прекалява с тях. Освен захари те съдържат и полезни ензими, които ограничават бързото повишаване в кръвната захар.