Правилната грижа за кожата ѝ дарява здраве, красота и сияние. Но понякога използването на активни съставки се оказва твърде много.

Какви вещества не трябва да използваме твърде често, дори и те осигуряват невероятен резултат?

Кои са потенциално опасните съставки в козметиката

1.Алфа-хидроксикиселини – АНА

АНА-киселините премахват мъртвите кожни клетки, изравняват нейния тон и я правят визуално по-млада. Препоръчва се да се използва при първите признаци на стареене на кожата. Но понякога жените, виждайки превъзходен резултат, започват да прекаляват с продукта, като го използват неоправдано често, което води до проблеми.

Макар и някои продукти за красота, съдържащи такива АНА киселини като гликолова, ябълкова и млечна, да се препоръчват за ежедневна употреба, не всички от тях са с еднакви свойства.

Препоръчителната честота на използване зависи от концентрацията на киселините и от това до колко кожата е възприемчива към киселините и към средствата за почистване на мъртвите клетки.

Експерти препоръчват едновременно използване само на един продукт с AHA киселини. Внимателно да се четат данните, вписани на етикета и в продължение на 2 седмици да се използва само половината от указаното количество.

През цялото време на използване на средството да се следи реакцията на кожата. Ако кожата не реагира с обриви или с други характерни за раздразнение или алергия симптоми, то следва да се стигне до максимума количество, указано на етикета. Допустимото количество не е препоръчително да се превишава.

2.Бета хидроксикиселини - ВНА киселини

Основен компонент на ВНА-киселините е салициловата киселина. Прилага се често в грижата за мазна и комбинирана кожа, предразположена към акне.

Ако използваме средства с ВНА киселини твърде често, това няма да излекува кожата от акне, а напротив, ще задълбочи техните проявления. Препоръчва се да се следи много добре как използваме продуктите, които съдържат такива киселини, съобразено указаното на етикета.

Ако производителят препоръчва само локално приложение – само върху пъпките, не трябва да нанасяме средството с един слой по цялото лице. В противен случай това ще предизвика раздразнение и възпаление.

Вторият важен момент е да се изчака известно време, преди да се нанасят други средства на лицето, желателно е този интервал да е около 15 минути. И последно – да се спазва кратност при приложение на козметиката, препоръчана от производителя.

ВНА киселините са по-слаби от АНА киселините, затова и могат да са по-полезни за тези, които търсят мека алтернатива. При желание винаги можем да намерим средство с AHA киселини, което да е много подходящо. Концентрацията на киселини в продукта, както и тяхното количество варират.

3.Ретиноиди – ретинол, ретиноева киселина

Ретиноидите са сред най-любимите съставки на специалистите по красота. Научно доказано е, че предотвратяват стареенето на кожата, премахват следите от напредването на възрастта, изравняват тона и релефа, правят кожата визуално да изглежда по-млада и по-свежа.

Имат обаче и недостатъци. Това е зачервяване и лющене, повишаване на чувствителността на  кожата, които възникват при първо нанасяне на ретиноидите.

Експертите твърдят, че тези проявления обикновено са леки, но все пак трябва да се внимава, тъй като реакцията при всеки е индивидуална.

Ретинолът – това е съставка, която е необходимо да се въвежда постепенно. С привикване на кожата към концентрацията следва да се увеличи до препоръчаните от дерматолог стойности.

4.Триоцетна киселина – ТСА

Пилингът с ТСА-киселини е мощно средство за грижа за кожата. Помага да се избавим от тънки линии и бръчки, хиперпигментции и обезцветяване на кожата, с нееднороден релеф.

Повечето от пилингите с ТСА-киселини се провеждат в кабинет на козметик, тъй като изискват постоянен контрол. ТСА-киселините разтварят връзките между епидермиса и така ефективно се премахват мъртвите клетки.

Ако обаче този химически пилинг се използва твърде често, то може да се стигне до постоянно зачервяване и раздразнение на кожата, както и увреждането ѝ.

5.Тежки натурални масла

Ключ към здравата и сияеща кожа е качественото овлажняване и подхранване. И тук ключова е ролята на използваната козметика. Освен кремове за лица се препоръчва използване на масла с овлажняващи и подхранващи свойства. Това могат да са леки варианти – масло от гроздови семки, бадемово, и от тежките – авокадово, маслиново, кокосово.

Твърде много масла могат да запушат порите, да предизвикат поява на комедони, както и хипертрофия на мастните жлези, т.нар. разширени пори.

Въпреки това не е нужно да се отказваме напълно от използването на масла. Важно е да се вслушваме в своята кожа, а ако възникнат проблеми, да преминем към по-леки варианти, сухи масла – от шипка, камелия и други.

6.Хидрохинон

Известен е със свойството си да изчиства пигментни петна, да прави по-светли тъмни участъци на кожата и да изравнява неравния тен на лицето. Това е мощна съставка на козметиката, забранена за използване в няколко страни.

Учените доказват, че не трябва да се използва по време на бременност и при кърмене, тъй като увеличава риска от развитие на патологии на плода.

Съществуват и други рискове за кожата – поява на участъци на обезцветяване, възпаление, раздразнение и увреждане. Ако предпочитат да използвате точно тази съставка, правете го не по-често от два пъти дневно в продължение на не повече от 5 месеца.