Колкото повече време бащата прекарва със своето дете, толкова по-голяма е вероятността в неговия мозък да започнат процеси, каквито обичайно са характерни само за организма на майката, смятат учените.

Кога бащата може да се превърне в майка? При бащите, които прекарват голяма част от времето си с децата си, се повишава активността в тези области на мозъка, които контролират емоциите. Заради това те изпитват чувства и преживявания, които обичайно са характерни за майките.

Това се случва, когато по някаква причина именно бащата, а не майката, посвещават себе си на възпитанието на децата.

Учените смятат, че в главния мозък съществува специална невронна верига, която отговаря за родителското поведение. "Бременността, раждането и кърменето активизират тази система при жените. Благодарение на това, младите майки по всякакъв начин се стремят да обезпечат безопасността на своето дете", смята Рут Фелдман, автор на изследването и професор по психология в университета в Йейл.

"При бащите също има подобна стратегия на поведениe, но тя се проявява само ако те ежедневно прекарват време със своите деца. В този случай се активира "майчинската" невронна верига".

За да се определи разликата между активността на мозъка при бащите и майките, Фелдман и неговите колеги са изучили поведението на 89 двойки, които за пръв път са станали родители.

В тази група е имало както хетеросексуални, така и хомосексуални двойки. Изучаването на хомосексуалните двойки е позволило най-точно да се анализира как родителската роля на мъжа влияе върху неговото поведение и мозъчна активност.

"Такова явление не се наблюдава в света на животните, а при хората се е появило съвсем наскоро - откакто двама бащи сами възпитават детето си", разказва Фелдман. В такава ситуация един от мъжете поема върху себе си водещата роля във възпитанието на детето - фактически ролята на майката.

Изследователите са наблюдавали поведението на родители, а също така са направили снимки на главния мозък, за да се определи кои области са най-активни. Те са открили значителни различия в работата на мозъка на майките и бащите.

При жените най-висока активност е била открита в областите на мозъка, отговарящи за емоциите - например, в областта на Амигдалата тя е била пет пъти по-висока, отколкото в аналогичната зона в мозъка на мъжа.

При мъжете най-активен се е оказал темпоралният дял на мозъка - участъкът, отговарящ за взимането на логически решения.

"Активността в областта на Амигдалата на главния мозък се повишава в зависимост от количеството време, прекарвано с детето, и може да достигне същото ниво, каквото е при майката", добавя Фелдман.

По този начин мозъкът на мъжа един вид се адаптира към новата за него родителска роля. Колкото повече бащата е ангажиран в процеса на отглеждане и възпитание на детето, толкова по-силно се активира невронната верига в главния му мозък.

В главния мозък също така се усилват сигналите за производство на окситоцин, известен като хормона на стреса и на любовта. По думите на Фелдман, този хормон поддържа добрите взаимоотношения вътре в двойката, необходими за възпитанието на детето.

"Нивото на окситоцин е относително еднакво както при мъжете, така и при жените", добавя Фелдман. Така на практика бащата може да стане майка, в случай на необходимост. Неговият мозък започва да работи по нови начин и това му дава възможност да поеме главната роля във възпитанието на детето.