Колкото и безвреден да изглежда масажът на пръв поглед, все пак има случаи, в които е добре да се въздържате от него, защото това може да окаже негативно въздействие върху човека, който бива масажиран. Противопоказен е медицинският термин за тези състояния. Списъкът с противопоказни за масаж симптоми може да бъде доста по-дълъг отколкото очаквате и включва някои състояния, които на пръв поглед не изглеждат като такива, които биха могли да бъдат повлияни от масажа. Ето няколко такива.

Треска – когато имате треска, тялото ви се опитва да изолира и да изгони някакъв вид нашественик в него. Масажът подобрява и увеличава цялостното кръвообращение и следователно може да навреди на естествените защитни механизми на тялото ви.

Възпаление – масажът може допълнително да раздразни възпалена зона, така че не е препоръчително да го прилагате на практика. Подобни заболявания могат да бъдат възпаление на вените, възпаление на кожата, артрит или възпаление на ставите и т.н. В случай на локализирани проблеми, можете да масажирате мястото около тях, но трябва да избягвате възпалената зона.

Високо кръвно налягане – високото кръвно налягане означава прекомерно налягане върху стените на кръвоносните съдове. Масажът оказва влияние върху тях и по този начин хората с високо кръвно налягане или проблеми със сърцето трябва да получават лек, успокояващ масаж, ако изобщо им се прави някакъв.

Инфекциозни заболявания – масажът не е добра идея за човек, който е болен от грип или дифтерит например. А и така само влошавате нещата, защото сами се излагате на болестта.

Херния – херниите са издатини на част от даден орган (като червата например) през мускулна стена. Не е добра идея да се опитвате да набутате тези органи обратно вътре. За тази цел се препоръчва оперативно лечение.

Остеопороза – възрастните хора с голямо изгърбване или превиване на раменете често имат подобно състояние, при което костите стават порести, леки и много чупливи. Масажът може да е прекалено интензивна намеса за подобно състояние.

Разширени вени – директното масажиране на разширени вени може само да влоши състоянието им. Обаче, ако направите лек масаж на мястото около проблемната област, винаги в посока към сърцето, това може да бъде много полезно.

Счупени кости – стойте далеч от зона на възстановяващи се след счупване кости. Лек масаж на околните области, обаче, може да подобри кръвообращението и да бъде доста полезен.

Проблеми с кожата – трябва да избягвате да докосвате всичко, което изглежда така, сякаш не му е там мястото, подобно на пъпки, обриви, рани, подутини, изгаряния, мехури, циреи или мазоли. Обикновено, тези проблеми се появяват в локализирани области, така че можете да масажирате останалата част от тялото.

Рак – ракът може да се разпространи посредством лимфната система и поради факта, че масажът стимулира циркулацията на лимфа, това потенциално може да спомогне за разпространението на болестта. Лек, нежен масаж е добре, но не и активен такъв, който да стимулира кръвообращението. Разбира се, винаги при подобни ситуации се консултирайте с лекар.

Други състояния и заболявания – диабет, астма и други сериозни състояния трябва да бъдат третирани с предохранителни мерки и трябва да потърсите съвет или помощ от лекар преди да започнете масажна терапия.