Съвременната медицина се стреми да направи хирургичните процедури достъпни и щадящи.

Един от най-ефективните методи за лечение на гинекологични заболявания е лапароскопия на матката. Когато правят тази операция? Каква е нейната продължителност?

И по какво се отличава от пълната коремна хирургия? Отговори на част от тези въпроси можете да получите в настоящата статия.

Внедряване в практиката на лапароскопските методи на хирургия се превърна в пробив в борбата с безплодието и заболяванията на органите на коремната кухина.

Тази технология представлява операция с помощта на специален апарат, снабден със осветителни прибори, хирургически инструменти и видеокамера, извеждаща изображението на екрана на монитора. Лапароскопията като метод има следните предимства:

• Липса на пълен разрез;
• Предотвратяване на сраствания, поради по-малкото травмиране на тъканите;
• Детайлен анализ на патологиите във всяка част на коремната област и вътрекоремното пространство;
• Възможност за увеличаване на изображението няколко пъти;
• Малък възстановителен период;
• Добър естетичен ефект;

Лапароскопия на матката – показания

Макар и този метод да не е експресна мярка, преди нейното провеждане е необходимо да се направят изследвания за съсирваемостта на кръвта, инфекциозните заболявания и патология на сърдечно-съдовата система, а също и да се извърши изследване на органите на малкия таз.

В деня преди процедурата на пациентката се прави очистителна клизма, като се обезкосмява областта на перинеума и срамната област.

8 часа преди хирургичната интервенция се забранява приема на храна. Особено това се отнася за тези случаи, когато анестезиолозите прилагат пълна упойка.

Лапароскопията на матката се състои от няколко етапа. Пациентаката се въвежда в състояние на дълбок сън с интравенозно инжектиране на наркоза.

След това кожата на корема се обработва с антисептични средства.

С помощта на дълга и широка игла в коремната кухина се нагнетява въглероден диоксид, за да се подобри визуализацията на матката и да се осигури свобода на движение на хирурга. През малък разрез в областта на пъпа се въвежда видеокамера, а встрани – троакари с хирургически игли.

След необходимите лечебни манипулации инструментите един по един се изваждат, въглеродният диоксид се изтегля, а раните се зашиват с козметични шевове.

Лекарят връща пациентката в съзнание, проверява състоянието на рефлексите ѝ и я вкарва в следоперативно отделение. 2-3 часа по-късно се повдига торса на жената, а след 5-6 часа вече с чужда помощ прави първите крачки.

Възстановителен период

Благодарение на това, че хирургичният метод се смята за минимално инвазивен, болните бързо се възстановяват след операцията и се връщат към обичайния си начин на живот.

Ограниченията в първия месец се отнасят до тежката храна, водеща до запек и подуване на корема. Забранено е къпането във водоеми и вземането на вани до сваляне на шевовете, а също и интензивно занимание със спорт.

Сексуалните отношения могат да се възобновят на 15-ти 20-ти ден, ако в процедурата не са засегнати стените на влагалището.

Лапароскопия на матката – заболявания

Какви маточни патологии могат да се излекуват с помощта на този метод?

Отстраняване на матката – хистеректомията се извършва при напреднали стадии на рак, миома, ендометриоза.

Лапароскопията позволява да се определи какво е състоянието на съседните органи и да не се допусне разрастване на новообразуванията.

Премахване на маточната шийка – провежда се при различни етапи на тези заболявания. В случая голяма част от матката се запазва, благодарение на което се запазва възможността за нормално износване и раждане на деца.