Кафето е една от любимите напитки на няколко милиарда души. С него те започват деня си. Учените на свой ред отбелязват, че тази ободряваща напитка е полезна за здравето.

Изпиването на 2-3 кафета дневно намалява риска от настъпване на смърт с 18% в сравнение с показателите на хората, които не пият.

Понякога обаче започва да вреди и необходимо да се спре пиенето му.

Не са редки случаите, когато тази напитка започва да преобладава в ежедневието – следват едно след друго, особено при напрегната работа, изискваща активна умствена дейност.

Всичко това обаче може да доведе до проблеми със здравето, тъй като кофеинът привежда всички системи на организма в режим на бойна готовност, което се отразява неблагоприятно на различни органи.

Затова е важно да се спрем навреме и да пием кафе в разумни граници, като дозата кофеин, която приемаме да не превишава 250 мл дневно – 3-4 кафета, които се изпиват в интервал от 6-8 часа, тоест ако първото е в 7 часа сутринта последното да е не по-късно от 3-4 часа следобед.

Кафето повишава нивото на хормона на стреса кортизол – хормон на стреса. По-високи са нивата на този хормон сутрин, като през деня се понижава, а вечер пада почти до нула.

Кофеинът, когато се приема в препоръчаните времеви рамки, се запазва до 12 часа в организма, което дава заряд на бодрост до вечерта.

Кога трябва да направим пауза с кафетата

1.Доброкачествени образувания на гърдите

Например, при открит тумор в млечната жлеза, една от препоръките е да се спре кафето. Учените имат версия, че при прекаляване със съдържащите кофеин напитки има риск както от възникването, така и от нарастването на вече съществуващи доброкачествени тумори в гърдите.

2.Повишена тревожност

Ако присъства чувство за тревога, страх, или дори ви измъчват панически атаки, е необходимо въздържание от пиенето на кафе. Кофеинът е стимулатор и ускорява сърцебиенето.

На този фон се развива тахикардия, а чувството за тревога се увеличава още повече. Ако се появят такива проблеми, то е необходимо да се потърси специалист, който се поиска направление от личния лекар, макар и у нас психотерапията да не се покрива от НЗОК.

По време на лечението се препоръчва да се откажем от кафето. След края на терапията можем да започнем отново да пием кофеиновата напитка.

3.Сърдечно-съдови заболявания

Днес кафето не е под пълна забрана за болните от сърце, но с тази напитка те трябва да бъдат по-внимателни.

Така, например, при ускорен пулс, от тази напитка е по-добре да се въздържаме. Прекалено високият пулс може да стане причина за усложнения, сред които хипертонична криза, аритимия и дори инфаркт. Най-внимателни с кафето трябва да са хората, които страдат от исхемична болест на сърцето.

4.Язва на стомаха и дванадесетопръстника

Кафето води до рязко повишаване на киселинността на стомашния сок. Тези, които страдат от киселини, следва да са по-внимателни с кафето, тъй като след като се изпие, киселините се увеличават.

Кафето също може да предизвика и ГЕРБ – болест, когато в хранопровода се освобождава киселото съдържимо на стомаха, като води до киселини и увреждане на лигавицата.

5.Проблеми с дебелото черво

Кафето се отличава и със слабо изразен слабителен ефект Кофеинът въздейства на гладката мускулатура на червата, води до усилване на перисталтиката, което става причина за ускоряване придвижване на фекалните маси.

При диария кафето трябва да се избягва, тъй като положението ще се влоши и кратността на изхожданията ще се увеличи.

6.Заболявания на пикочно-половата система

Приемът на кофеин чрез кафето води до усилване на диурезата, така бъбреците започват да функционират по-интензивно, развива се раздразнение на пикочния мехур, и се наблюдава по-често уриниране.

При обостряне на проблемите с бъбреците и пикочния мехур, то от кафето е по-добре да се откажем навреме.

7.Заболявания на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е нежен орган, често възникват нарушения без каквито и да е ярки симптоми първоначално.

Ако пък има някакви проблеми и поставени диагнози, свързани с нея пиенето на кафе вече трябва да се съгласува с лекуващия лекар. Причината е в това, че кофеинът въздейства потискащо на щитовидната жлеза.