Боксът е много популярен спорт, особено сред мъжката аудитория. Макар, че това е боен спорт и се свързва повече с наранявания, оказва се, че може редовното му и отговорно практикуване, може да ни бъде от полза.

Затова съветваме както мъжете, така и жените, да се ориентират към най-близката боксова зала – така ще разнообразите ежедневието си и ще се погрижите за себе си.

Какво представляват тренировките по бокс

Боксът е контактен спорт, при който целта е да се нанасят удари на съперника и, съответно, да се избягват ударите на отсрещната стена. В тренировките по бокс, практикуващи се от любители по спортните зали, целта е спортуващите да се научат да на правилни удари, да се прилагат правилните техники за самозащита, да се развива ловкостта и бързината.

Какви са ползите от редовните тренировки по бокс

  • Подпомагат свалянето на излишните килограми

Тренировките по бокс, особено при вече напредналите, са високоинтензивни, което е свързано, със загубата на много калории. Така, вие можете да навлезнете по-лесно в калориен дефицит и да загубите по-бързо килограми.

Броят на калориите, които ще изгорите, зависи от интензитета на тренировката, силата на ударите, които нанасяте, телесното ви тегло и от други фактори.

  • Подобряват сърдечно-съдовото здраве

Боксът е високоинтензивна интервална тренировка. Интензивните тренировки могат да понижат систоличното и диастоличното  кръвно налягане. Този тип тренировки могат да намалят сърдечната честота.

Това може да подобри здравословното състояние на хора с наднормено тегло и сърдечно-съдови заболявания. Освен това, редовните тренировки редуцират риска от инфаркт и инсулт, в дългосрочен план. Въпреки това, ако имате здравословни проблеми е добре да се консултирате с лекуващия ви лекар, относно това дали състоянието ви позволява да практикувате такъв тип тренировки.

  • Увеличават силата ви и издръжливостта

Макар, че ударите, които се нанасят са основно с ръцете, силата на удара не идва от самото рамо, а от цялото тяло. Правилните удари се правят с натискане на долните крайници към земята.

Освен това, чрез редовното практикуване на бокс вие се научавате на по-добра координация. Както вече споменахме, тренировките по бокс са свързани с високо натоварване.

По този начин, с времето вие ставате по-издръжливи.

  • Редуцират стреса

На всеки, може би, се е случвало да иска да удари нещо или да приложи агресия, когато е ядосан или стресиран. С тренировките по бокс, вие можете да се „лишите“ от това натрупано напрежение.

Изразходвайки енергия с този тип тренировки, вие ще се почувствате по-спокойни и ще релаксирате.