Когато бебето се задушава: ларингоспазъм - първа помощ и причини
Бебе

Детето е настинало, кашлял и внезапно е започнало да се задушава. Какво да правим в тази ситуация, как да постъпим, за да не се повтори това?

Ларингоспазмът – това е състояние, при което гласовият отвор се свива, и се прекратява достъпа до въздух.

Това се случва с малки деца, във връзка с особеностите на структурата на ларинкса и гласовия отвор. Спазмът възниква в резултат на местно възпаление, натрупване на вискозна слуз, и често е вследствие на ларингит.

Ларингоспазмът също може да възникне рефлекторно, при вдишване на аерозол, твърде студен въздух, химическо вещество, от нервно напрежение и страх, силен плач.

Симптоми на ларингоспазъм

Класически симптом на ларингит е лаеща кашлица, която е звънлива и суха, не е сходна с обичайната и лесно разпознаваема.

Какво да правим при ларингоспазъм на детето?

Ако детето е започнало да кашля така, обърнете се колкото се може по-скоро за помощ към лекар: ларингоспазмът сега може да се развие във всеки момент.

  • Непосредствено преди спазма на ларинкса на детето става пресипнал и тих, или внезапно изчезва;
  • След това дишането става шумно, въздухът със свистене преминава през гласовия отвор, детето започва да се задушава, променя се цветът на лицето;
  • В такава ситуация е важно да се действа бързо и да се постараем да успокоим детето, тъй като страхът само задълбочава състоянието;

Първа помощ при ларингоспазъм на дома

  • Във всеки случай е важно веднага да се повика бърза помощ, но детето не трябва да се оставя само;
  • Задължително вземете детето на ръце, опитайте да го разсеете с нещо. Много е важно да може да се успокои, тогава справянето със спазъма ще е по-лесно.
  • Ако имате на разположение инхалатор – веднага поднесете маска към лицето му. Ако нямате инхалатор, пуснете на пълна мощност овлажнител и поднесете към лицето на детето облак от хладна пара. Разрешена е и топла пара, например, в банята да се пусне душа. Но не слагайте детето до горещата вода и не му давайте да диша гореща пара от чайника. Причината е, че не знаете от какъв характер е спазмът. Ако преобладава оток на тъканите, то тогава ще се усили от горещата пара.
  • Отворете прозореца, изнесете детето на терасата, за да подиша свеж, прохладен въздух. Идеално е, ако наскоро навън е валяло. Проветрете стаята на детето преди лягане.
  • Ако няма ефект – притиснете с пръст коренът на езика на детето – това може рефлекторно да спомогне за отстраняване на спазъма.
  • Спазмалгонът помага за облекчаване на спазма на ларинкса, ако свежият и влажният въздух не са достатъчни. Най-добре е лекарството да е под формата на ампули, но е важно да знаем как да ги използваме. Ако успеете да облекчите малко спазъма с инхалации, опитайте да дадете на детето да пие нещо топло и му дайте да изпие ¼ таблетка спазмалгон. Така ще ускорите отпускането на мускулатурата в гърлото и ще предотвратите повторен спазъм.
  • Можете да дадете антихистаминен препарат – това помага, ако основен компонент на спазма е отокът. Можете да заподозрете инфекциозно-алергичната природа, ако на фона на ларингит детето е реагирало така на прах, прах за пране, остра миризма.

Профилактика на ларингоспазъм – какво сте направили не както трябва?

Когато детето боледува, цялото жилище трябва да се проветрява по няколко пъти дневно.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.53 150

Malchugani.com banner

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg