Детето е настинало, кашлял и внезапно е започнало да се задушава. Какво да правим в тази ситуация, как да постъпим, за да не се повтори това?

Ларингоспазмът – това е състояние, при което гласовият отвор се свива, и се прекратява достъпа до въздух.

Това се случва с малки деца, във връзка с особеностите на структурата на ларинкса и гласовия отвор. Спазмът възниква в резултат на местно възпаление, натрупване на вискозна слуз, и често е вследствие на ларингит.

Ларингоспазмът също може да възникне рефлекторно, при вдишване на аерозол, твърде студен въздух, химическо вещество, от нервно напрежение и страх, силен плач.

Симптоми на ларингоспазъм

Класически симптом на ларингит е лаеща кашлица, която е звънлива и суха, не е сходна с обичайната и лесно разпознаваема.

Какво да правим при ларингоспазъм на детето?

Ако детето е започнало да кашля така, обърнете се колкото се може по-скоро за помощ към лекар: ларингоспазмът сега може да се развие във всеки момент.

  • Непосредствено преди спазма на ларинкса на детето става пресипнал и тих, или внезапно изчезва;
  • След това дишането става шумно, въздухът със свистене преминава през гласовия отвор, детето започва да се задушава, променя се цветът на лицето;
  • В такава ситуация е важно да се действа бързо и да се постараем да успокоим детето, тъй като страхът само задълбочава състоянието;

Първа помощ при ларингоспазъм на дома

  • Във всеки случай е важно веднага да се повика бърза помощ, но детето не трябва да се оставя само;
  • Задължително вземете детето на ръце, опитайте да го разсеете с нещо. Много е важно да може да се успокои, тогава справянето със спазъма ще е по-лесно.
  • Ако имате на разположение инхалатор – веднага поднесете маска към лицето му. Ако нямате инхалатор, пуснете на пълна мощност овлажнител и поднесете към лицето на детето облак от хладна пара. Разрешена е и топла пара, например, в банята да се пусне душа. Но не слагайте детето до горещата вода и не му давайте да диша гореща пара от чайника. Причината е, че не знаете от какъв характер е спазмът. Ако преобладава оток на тъканите, то тогава ще се усили от горещата пара.
  • Отворете прозореца, изнесете детето на терасата, за да подиша свеж, прохладен въздух. Идеално е, ако наскоро навън е валяло. Проветрете стаята на детето преди лягане.
  • Ако няма ефект – притиснете с пръст коренът на езика на детето – това може рефлекторно да спомогне за отстраняване на спазъма.
  • Спазмалгонът помага за облекчаване на спазма на ларинкса, ако свежият и влажният въздух не са достатъчни. Най-добре е лекарството да е под формата на ампули, но е важно да знаем как да ги използваме. Ако успеете да облекчите малко спазъма с инхалации, опитайте да дадете на детето да пие нещо топло и му дайте да изпие ¼ таблетка спазмалгон. Така ще ускорите отпускането на мускулатурата в гърлото и ще предотвратите повторен спазъм.
  • Можете да дадете антихистаминен препарат – това помага, ако основен компонент на спазма е отокът. Можете да заподозрете инфекциозно-алергичната природа, ако на фона на ларингит детето е реагирало така на прах, прах за пране, остра миризма.

Профилактика на ларингоспазъм – какво сте направили не както трябва?

Когато детето боледува, цялото жилище трябва да се проветрява по няколко пъти дневно.