Какво е ларингит?

Ларингит представлява възпаление и подуване на ларинкса или гръкляна, в който се гласните връзки, известни повече като гласни струни. Повечето от причините за ларингит като например обикновено вирусни инфекции или претоварване на гласните струни след продължително използване на гласа, не са сериозни. Но когато ларингитът продължава доста по-дълго от обичайното за преминавате на вирусна инфекция, то това може да бъде признак на по-сериозен медицински проблем като рак на гръкляна. При такива случаи е необходима медицинска помощ.

Какви са симптомите при ларингит?

  • Дрезгав глас;
  • Усещане за гъделичкане или дразнене на гърлото;
  • Кашлица, която може да бъде симптом на бронхит или синузит;
  • Запушване на носа.

Често ларингитът се развива като усложнение или няколко дни след възпаляването на гърлото. Дори и след излекуване на инфекцията, ларингитът може да продължи няколко седмици.

Какви са причините?

Ларингитът в повечето случаи се причинява от вирусна или бактериална инфекция и е възможно специфичен вирус или бактерия да бъдат заразни. Но когато ларингитът е в резултат на карцином на ларинкса или на претоварване на гласните струни, то тогава не е заразен.

Лечение на ларингит

  • Ако симптомите продължат само няколко дни или се появят веднага след претоварване на гласните струни, основното лечение на това състои във въздържане от напрягане на гласните струни при говорене. Наложително е поддържането на телесната хидратация чрез прием на много течности.
  • Ако засегнатият има симптоми , които предполагат вирусна инфекция като субфебрилна температура, кашлица, назална конгестия, хрема, мускулни болки и отпадналост. Лечението се състои в прием на много течности и прием на парацетамол или ибупрофен като целта на терапията е да облекчи симптомите.
  • Смята се, че вдишването на пара като от гореща вана или душ кара засегнатите от фарингит да се чувстват по-добре.
  • При фарингит трябва да се избягва пушенето и да избягва зони, където се пуши и да не се консумира алкохол.
  • В повечето случаи самостоятелното лечение в домашна условия без посещение на лекар ще излекува ларингита и ще подобри състоянието на засегнатия значително. Въпреки това, ако не успеете да облекчите сами състоянието си, то тогава трябва да се консултирате с личния ви лекар.

Конвенционално лечение

След внимателен преглед личният ви лекар ще определи начинът на лечение. В повечето случаи той ще ви препоръча почивка и прием на течности. Но ако има съмнения за по-сериозно заболяване на ларинкса или ако ларингитът е продължил по-дълго, е възможно да ви даде направление за специалист по уши нос и гърло.

Ако лекарят прецени, че е налице бактериална инфекция, тогава ще ви предпише курс с антибиотично лечение. Ако личният ви лекар ви има съмнения, че можете да се влошите бързо може да ви постави под наблюдение в неговия кабинет или в спешното отделение.

В някои извънредни случаи, по-често при децата, отколкото при възрастните съществува опасност от пълно блокиране от подуването на гръкляна. Това обикновено е заразна инфекция. Тогава може да се наложи поставянето на тръба в гърлото на засегнатия от ларингит, за да може да диша. Тази процедура се нарича интубация. В този случай се вкарват интравенозно антибиотици и вероятно стероиди.

Как да се предпазим от ларингит?

Повечето случаи на ларингит има бактериален или вирусен причинител затова най-добрата превенция е миенето на ръцете и особено преди докосване на лицето, за да се сведе до минимум възможността заразни бактерии или вируси да проникнат в устата.