Всеки човек си има свой собствен живот, своя истина, свое лично мнение. Но това не означава, че е необходимо да се стремим на всички да правим добро. И особено, ако не са ни помолили за това. Още повече, когато смятаме, че знаем по-добре.

Без право на глас – за какво е по-добре да замълчим

Тишината трябва да не е само в библиотеката. Понякога е уместна в обикновен разговор, и именно тя го прави приятен за събеседника.

Всеки човек е уникален, има свой опит и светоглед. И затова за някои неща е по-добре да се мълчи до последно, дори ако ни питат какво е мнението ни.

1.Как да възпитаваме и как да учим

Ако навън, на детската площадка или в училище никога не са ви съветвали, какво да правите с дете, изпаднало в истерия или е получило двойка, това означава, че не сте били родителите му.

Околните по-добре знаят как трябва да се постъпи във всяка ситуация, а някои и доста досадно предават своите знания. Не ставайте като тях.

Дори и нечие дете да е постъпило лошо, порицавайки го, вие неволно обвинявате неговите родители. Както обичат да казват – Крушата не пада по-далеч от дървото.

2.За количеството и качеството на отминалите връзки и отношения с околните

Темата за връзките и отношенията е най-важната за човек. От веригата контакти се състои целия ни живот. Особено интересно е какво се е случило в миналото на човек, който ни е скъп и любим, и затова някои хора питат колко връзки сме имали преди това, или по-скоро колко гаджета.

За да не се налага отново да преживяваме тъгата от раздялата, то по-добре да оставим въпроса без внимание или пък да сменим темата. Впускането в дълги истории за това колко добре или зле ни е било двамата, какви подаръци сме си правили, какви са били на работа и у дома, не е нужно, дори не е препоръчително.

3.Как да се лекува и да води здравословен живот

У нас всеки знае как да се лекува. Темата за здравето е вечна сред събеседниците от всяка възраст, а по време на пандемията се превърна и в злободневна. Когато обаче даваме своето непрофесионално мнение на друг човек, му правим мечешка услуга.

Ако се касае за здраве, то от значение са правилната диагностика и грамотният регламент на действие.

Що се отнася до здравословен начин на живот, то някои съвети на феновете на здравословния начин на живот, понякога изглеждат доста противоречиво. Това защото има много дезинформация, особено в интернет и социалните мрежи, която се представя като истина от последна инстанция.

4.Как работят хората от определени професии

Където и да отидат хората с определени професии, те задължително ще срещнат човек, който би искал да поговори с тях на професионални теми.

Ако човек е лекар, задължително ще му кажат къде ги боли, с юрист ще обсъдят някакъв имотен въпрос, а на писател ще подскажат нов сюжет за него бъдещ роман. Други хора ще стигнат и по-далеч, сами ще разкажат как правилно да се трудим.

Истината е, че когато отиваме да си починем на курорт, както ние така и околните, или просто разхождайки се по улиците на града, дори и най-добрите професионалисти мечтаят просто да си вземат въздух. А за професионална помощ следва да се обръщаме в работните часове.

5.За това какво се е получило и какво не

На всеки човек поне веднъж в живота му се е налагало да започне от нулата и да опита нещо ново. Това е време на съмнения, когато като никога е важна подкрепата на околните и техните ободряващи съвети.

Ако в този момент ви попитат как смятате дали нищо няма да стане, не се дразнете, а просто приемете критиката градивно, която ще ви предпази от допускането на грешки в бъдеще. Възможно е те да провалят това, което сте започнали.

За да живеем в хармония със себе си и със света около нас е добре да се въздържаме от непоискани съвети и помощ, и да не се намесваме в чужди войни.