Какво да правим, ако раждането започне внезапно, без да имаме лекар на разположение?

Някои се отнасят към бременността като към болест и се страхуват да не направят нещо грешно, други обратното – това за тях е обикновен физиологичен процес и изобщо не желаят да си променят начина на живот.

Някои жени започват да се готвят за раждането доста по-рано, други живеят в настоящето и си спомнят за прабабите си, които са раждали на полето.

Не могат да се избегнат крайностите. Разбира се, бременността не е болест, и не трябва да се лежи 9 месеца, да се страхуват от пренапрежение. Но и да бъдем твърде небрежни по отношение на своя организъм и към здравето на детето също е неправилно.

Лекарската препоръка към всички жени – в напреднала бременност да не се правят дълги пътувания, още повече да се напуска страната и кардинално да се променя обичайният начин на живот.

Някои авиокомпании отказват да допускат на борда жени, които са вече в 9-тия месец.

Как да намалим рисковете

Терминът „пътно раждане” е измислен неслучайно. Вероятността от раждане, докато сме на път, това е още една причина, защо е много важно предварително да се готвим за раждането:

 • Да се научим правилно да дишаме;
 • Да знаем как да се държим по време на раждането, как да облекчим болезнените усещания по естествен начин, какви пози да заемаме, за да помогнем на детето да се появи по-бързо на бял свят.

Разбира се, раждането в движение, това е по-скоро извънредна ситуация, но от такива никой не е застрахован.

Освен това осведомеността и подготвеността във всякакви условия са необходими на всяка жена, желаеща да роди здраво дете максимално комфортно и безболезнено.

Какво да правим, ако раждането започне, когато сме на път

Ако раждането започне, докато сме на път, първото, което трябва да направим, е да се обадим на 112, които да ни изпратят линейка.

Ако пък раждането е бързо и по всичко личи, че родилката няма да може навреме да стигне до болницата, е необходимо да се подготвим за самостоятелно раждане.

Какво трябва да се направи първо

Спокойствие

Най-сложното правило и основното – да изключим паниката, тъй като не помага, а напротив – вреди.

Дезинфекция и чистота

Разбира се, за болнична стерилност не може да става и дума, но по възможност вие и вашият помощник трябва да си дезинфекцирате ръцете. В съвременните реалности това е напълно изпълнимо, всеки разполага под ръка с дезинфектант.

Топлина и покой

След раждането детето трябва да го сложим на себе си, на корема, и да го увием колкото е възможно по-топло.

Правилно поведение след раждането

Ако към този момент лекарите все още не са успели да пристигнат, трябва да запомним няколко правила, какво не трябва да правим:

 • Да дърпаме пъпната връв;
 • Да притискаме корема;
 • Да се опитаме сами да извадим плацентата.

Това може да предизвика усложнения и кръвотечение. Необходимо е да легнем по гръб и да очакваме пристигането на лекарите.

Какво може да трябва по време на пътното раждане

Ако бъдещата майка, която вече е в напреднала бременност е принудена да пътува на дълги разстояния и е далеч от родилен дом, трябва да се подготви с някои принадлежности, които може да са много необходими при раждане.

Какво трябва да има

 1. Средство за дезинфекция;
 2. Чисти пелени;
 3. Чаршафи;
 4. Ножици;
 5. Бинт – да се превърже пъпната връв;
 6. Гумена круша – да се отстрани слузта от нослето на новороденото;
 7. Тънка еластична круша.

Има и още забавен момент, който често показват по филмите. Ако се случи раждане по спешност, задължително искат да бъдат донесена топла вода. И обикновено се носи кофа с топла вода.

В многогодишната практика на акушер гинеколог у нас така и не е разбрал защо при раждането да е нужна вода, и то цяла кофа. Така или иначе реалното раждане по спешност, това не е филм, затова при напреднала бременност е по-добре да си останем у дома, в безопасност.