За родителите техните деца винаги си остават деца и не е важно на колко години са – на 5, 15 или на 35. Има неща обаче, които са от значение. Това е тяхното поведение.

Колкото по-голямо е детето, толкова по-добро трябва да бъде то. Какви постъпки сигнализират за проблеми във взаимоотношенията родители-деца?

Кои са признаците, че децата са разглезени

1.Не искат да чуят думата НЕ

На малко хора им харесва да чуват в отговор на своя молба НЕ. Но ако детето не се успокои, докато не чуе заветното ДА, това е тревожен сигнал.

Поведенчески терапевт разказва, че можем да научим колко е разглезено детето по това как реагира на откази. Колкото по-импулсивна е реакцията, толкова са повече поводите за размишления.

2.Отказват да играят по правилата

Повечето деца знаят, че е необходимо да отчитат мнението на околните и да следват определени правила. Ако децата с всеки следващ път игнорират порядките, които са установени в нашия дом, то вероятно са твърде разглезени.

И не е важно, за какво става дума – миене на чинии след вечеря или предупреждения за това, че ще се задържим на работа.

3.Чести истерии

Истериите – това е нормална част от съзряването на детето. Но твърде честите истерии – това е повод за размисъл.

А ако ги прави тийнейджър или дете, което отдавна е навършило 18, това показва, че е разглезено. Най-вероятно то свикнало да постига своето като вдига шум.

4.Не скриват разочарованието си от получените подаръци

Умението правилно да се приемат подаръци – това е, което трябва да научи всяко дете. Проява на признателност дори когато очакванията и реалността не са съвпаднали.

Ако рожбата ви презрително отвръща поглед от новия iPhone, тъй като се е надявала да получи най-бързият мотор, това показва, че е разглезена.

5.Не се разбират с връстниците си

Един от най-явните признаци, че децата са разглезени, това са техните отношения с връстниците. Ако те нямат приятели, заради разглезено или предизвикателно поведение, това е сериозен повод да се обърне внимание.

Умението да се работи и контактува с други хора, това е много важна част от живота.

Задължение на родителите е да ги научим на това в ранно детство.

6.Никога не предлагат помощ

Да придържа вратите на върналите се от магазина родители може, дори и 3-годишно дете какво да говорим за такива, които вече са доста по-големи.

Много лоша, но честа грешка на родителите, е да не възпитават у своите деца да мислят за другите, убеден е консултантът по психическо здраве Клеър Барбер. Това ще има негативни последствия в бъдеще.

7.Разговорът започва с „Трябва ми” или „Искам”

Ако децата смятат, че родителите са длъжни да им купят всичко, което искат, да изпълнят всяка тяхна молба или каприз, това няма да доведе до нищо хубаво в зряла възраст.

Такова дете няма да може да различава желания от потребности, и често ще го очаква разочарование, че всичко, което иска, няма да се получи.

8.Не казва „Благодаря”

Проявлението на любезност е важна част от живота, а способността един човек да бъде благодарен е важна част от неговия живот.

Ако дете или възрастен приема всичко като дължимо и никога не казва НЕ, то най-вероятно е твърде разглезен.

9.Игнорират потребностите на най-близките си

Разглезените деца рядко ценят това, което имат, на тях винаги им е малко и изискват повече, като потребностите на другите членове на семейството често се игнорират.

10.Разговарят с вас като с връстници

Ако децата говорят с вас като с връстниците си, без необходимото уважение, то те са разглезени.

Разглезеното дете смята, че притежава същата власт в семейството, както и родителите. Това е, защото може да разговаря с тях неуважително и пренебрежително.

11.Не умеят да губят

Да губиш е винаги неприятно, а понякога – дори болезнено и обидно, но дори и детето да не може да се справи с незначително разочарование, обвинявайки във всички беди околните, тогава просто е разглезено.

Такива хора смятат, че трябва да ги хвалят за всичко, което правят.

12.Не проявяват съчувствие

В детска възраст разглезеното дете може да откаже да посети приятел, който е влязъл в болница, в зряла да приготви обяд на болните си родители.

Изглежда, че между тези събития няма връзка, но това е само на пръв поглед.

Децата на всяка възраст и ниво на развитие могат да правят жестове на състрадание. Неспособността или нежеланието за съчувствие сигнализира за разглезено дете, убеден е психотерапевтът Вирджиния Уилсън.

13.Изобщо не желаят да чакат

Разглезеното дете иска всичко да стане тук и сега. Няма да чака нужния момент, за да обсъди проблема и да намери решение, а веднага пристъпва към претенциите си, едва след като пристъпи прага.

Било то материални блага или просто внимание, разглезените деца ги изискват, игнорирайки времето и мястото.

Например, прекъсват разговора на родителите си само за да покажат, че това може да почака.

14.Не споделят един с друг

В ранна детска възраст е нормално да бъдеш егоцентричен, но всичко трябва да е с мярка. Ако братя и сестри спорят по най-малкия повод, не могат без обиди да споделят играчки, нови дрехи или това, което са събрали в гората, например, то те са разглезени.

Най-лошото е, когато са готови на война за родителския портфейл, и вместо да постигнат нещо със собствени сили, те очакват всичко от родителите си.

15.Искат да са винаги център на внимание

Разглезените деца игнорират желанията и потребностите на околните, само те са в центъра на Вселената и целият свят се върти около тях.

Ако на това не се повлияе, такова поведение ще засегне всички сфери на живота на детето. То ще създава проблеми в училище или в университета, на работното място и във взаимоотношенията с другите хора.

16.Изискват за себе си специално отношение

Не е важно как точно се проявява. В приготвяне на специални ястия за тяхното идване, в претенции за почивки в 5-звездни хотели или във взаимоотношения, когато трябва да слушат техните разкази ден и нощ.

Разглезените деца приемат само собствените си чувства и игнорират другите.

Децата допускат много грешки, това е част от тяхното израстване. Но ако родителите постоянно възприемат техните действие като преднамерени, можете да създадете цяла стена от обиди и отчуждения, което в крайна сметка да доведе до дистанция и недоверие между вас.

Осъзнайте своите негативни мисли за детето и ги заменете с по-позитивни. Например, кажете на себе си, че детето не е искало нарочно да ви причинява вреда, но понякога това се случва.

Казвайте на детето, че макар и някои негови действия да не ви харесват, то все пак го обичате. И същевременно казвайте какво очаквате от него и как искате да постъпва в бъдеще, това ще помогне.

Какво да се направи, ако децата са разглезени

Първостепенна задача – да си зададете въпроса – кой е виновен за това? И ако отговорите на него честно, то ще разберете, че вината е в това как е пораснало детето и възпитано, е само ваша, дори и да ви се струва, че отговорни са бабите и дядовците.

Затова ситуацията може да се преодолее само от вас, докато не е станало твърде късно.

Какво обикновено се случва с разглезените деца, когато пораснат? В редица случаи те смятат, че родителите са длъжни да изпълняват техните желания и прищевки. Така въпреки възрастта си те остават инфантилни и не желаят да поемат отговорност за живота си.

Ако подобни отношения с порасналото дете не ви устройват, искате то да се отдели от вас, затова е време да кажете на своята рожба, че е време да работи, да живее отделно и да стане самостоятелна.

Ако не сте научили своето дете на отговорност и самостоятелност, това означава, че няма да се справите със своята родителска задача.

В природата е така устроено, че птиците-родители избутват порасналите птиченца от гнездото си, за да се срещнат те с новия живот. Не им носят червеи и ларви, докато се пенсионират.