Паякообразните или разширени вени много често се появяват по краката и лицето и макар че не са опасни за здравето, те могат да се окажат много неприятни.

Тяхната поява е причина за ниското самочувствие на много жени и дори са описани и случаи на депресия, провокирана от погрозняването на кожата.

Необичайното изменение на вените може да се дължи на различни причини като бременност, наследственост, покачване на тегло, хормонални промени.

Рисков фактор за появата им се счита им продължителното стоене в седнало положение, най-често при работа зад бюро.

В днешно време се предлагат голям брой медицински процедури, при които се премахват паякообразните вени, но тъй като не се покриват от НЗОК, повечето от тях са изключително скъпи, а и лекарите не гарантират, че отново няма да се появят.

За щастие, разполагаме с голям брой естествени и евтини алтернативни средства за справянето с този досаден проблем. Една част от тях са билки, които са описани по-долу настоящата статия.

Чесън

Чесновият лук съдържа голямо количество противовъзпалителни съединения, за които е установено, че са най-доброто средство за елиминирането на разширените вени.

Всичко, което трябва да направите е да счукате най-малко 5 скилидки чесън и да ги изядете сурови. Препоръчително е да ги ядете с кисело мляко, за да не натоварите бъбреците.

Освен това предотвратява неправилното отлагане на протеините в тялото и по този начин именно спомага за постепенното нормализиране на стените на вените.

Джинджифил

Това е друга билка, която също е известна с противовъзпалителните си свойства, която не само ограничава появата на разширени вени, но също така елиминира и болката, която често съпътства формирането им.

Джинджифилът също така спомага за подобряване на подобряване на циркулацията на кръвта, за да се възпре образуването на нови разширени вени.

Това, което можете да направите е да втриете екстракт от джинджифил в комбинация с витамин Е на повърхността на кожата, където паякообразните вени са най-видими.

Лук

Може би най-ефективното природно средство, които спомага за правилното усвояване на протеините от тялото. Чрез това си свойство лукът предотвратява образуването на нови разширени вени и евентуално тромби.

Вие просто трябва да дъвчете суров лук или да го включите в ежедневния си хранителен прием. Едновременно с това ще си добавите допълнително хранителни вещества, които са необходими за поддържането на вашата кожа в отлично здраве.

Розмарин

Макар че за тази билка е доказано, че е най-ефективното профилактично средство срещу стреса и депресията. За розмарина учените са установили, че е изключително ценен, като алтернативно лекарство за лечение на разширени вени.

Билката се прилага изключително често, тъй като притежава свойството да подобрява кръвообращението. Това е причината екстрактът от розмарин да е включен в състава на повечето козметични продукти, които са предназначени за грижа за кожата.

Жълт кантарион

Билката може да се приема, както вътрешно, така и външно и е идеалното средство да се избавите от загрозяващите кожата ви разширени вени.

В домашни условия също можете да си приготвите и масло от жълт кантарион и след това го втрийте в областта, която е засегната.

Също можете да добавите маслото и към напитка или чай и така ще прояви успокояващото и облекчаващо действие върху кожата, което е абсолютно необходимо за нормализиране на кръвоносните съдове.