Ако смятате, че артритът е болест, която се появява само при старите хора или водещите нездравословен живот, помислете отново! Артритът представлява сложна група от мускулно-скелетни смущения, съвкупност от над 100 различни вида заболявания или състояния, които могат да засегнат хората във всички възрасти, раси и полове. В действителност около две трети от пациентите с някаква разновидност на артрит са под 65-годишна възраст. Това включва 300 000 деца от общо 50 милиона американци.

Основните видове артрит са:

Остеоартрозата представлява разбивка на ставния хрущял, причинена от някои рискови фактори и се развива прогресивно.

Ювенилният артрит възниква в следствие на много автоимунни и възпалителни състояния при деца до и под 16 години.

Ревматоидният артрит е известен като разновидност на болестта, която причинява възпаление на лигавицата на ставите, което води до скованост и болка.

Артритът е сериозен проблем, понеже засяга качеството на живот и цялостното здраве на човека. Често е причина за поява на депресия, мускулна атрофия или може да попречи на работата и социалните дейности. Артритът е сред основните причини за обездвижване в САЩ и допринася за голямата част от хоспитализациите всяка година, което увеличава медицинските разходи за много хора.

Има някои неща, които човек може да направи, за да намали болката, възпалението и да подобри на качеството си на живот. Двата основни фактора, които ще подобрят състоянието на тялото са здравословна диета и физическа активност. Въпреки че за някои хора физическата активност представлява проблем, тя е изключително полезна, предпазва ставите и предотвратява стагнация. Предотвратява загубата на мускулна маса от прекалено заседналия начин на живот и допринася за понижаване на тежестта и развитието на болестта с времето.

В този случай, диетата трябва да бъде основен приоритет. Ако включите в менюто си полезни храни, това ще помогне за понижаване на болките в ставите. Консумацията на подходяща храна може да предотвратите възпалителни заболявания и болести като сърдечни проблеми и диабет.

Листни зеленчуци

Листните зеленчуци са изключително полезни и съдържат огромно количество витамини и магнезий, те увеличават енергията и заздравяват костите, понеже са добри източници на калций. Добавете към менюто си зеле, спанак, броколи, къдраво зеле, горчица, рукола или ряпа.

Омега 3-мастни киселини

Може да си набавите необходимото количество омега 3-мастни киселини, чрез храни като акай, орехи, тиквени семки, семена от чия, ленено семе и конопено семе. Омега-3 са сред от най-добрите мазнини, подходящи за хранене, защото се борят с възпалението във всички части на тялото. Те помагат за смазване на ставите и артериите, подобряват храносмилането и мозъчната дейност.

Авокадо

Авокадото е източник на полезни мазнини и е отлична храна, която подобрява функциите на ставите, мозъка и сърцето. То е по-здравословен източник на мазнини от рафинираните масла.

Череши

Черешите са сред най-обичаните и най-добре познати плодове за облекчаване на артрит и цялостна ставна болка. Те са препоръчват за консумация след тренировка. Лесни за са съхранение и могат да се оставят замразени във фризера през цялата година. Могат да се приготвят като добавка към сутрешната закуска или десерт. Съдържат антоцианини (антиоксиданти), които имат огромна лечебна сила и може се съдържат в почти всички плодове.