Знаете ли как да възвърнете форма след тренировка?

Най-бързият начин, чрез който ще възстановите силите си е чрез определени храни, които ще ви доставят необходимите витамини.

Сушени плодове и ядки

По време на тренировка тялото изразходва нивата на глюкоза в кръвта, трябва да му осигурите въглехидрати - гликоген, или то ще използва съхранените в черния дроб и мускулите.

Проверете хранителната стойност на продуктите и консумирайте най-вече тези, които съдържат протеин. Една шепа бадеми и сушени плодове като стафиди осигуряват необходимия на мускулите гликоген , който помага на тялото да се възстанови веднага след тренировка.

Протеин на прах на растителна основа

Съотношението на въглехидрати към протеин трябва бъде 4:1, активно спортуващите трябва да си набавят от 10 до 25 грама протеини на растителна основа. След тренировка може да използвате различни източници, за да получите пълен спектър на аминокиселини.

Могат да се набавят от ядки, бобови растения и органична соя. Ако имате възможност наблегнете на протеини, които съдържат етерични аминокиселини.  Те имат разклонена верига и помагат на мускулите да се пренасочат към анаболно състояние (изграждане на мускулите).

Храните като кафяв ориз, бадеми, лешници, орехи, коноп и боб съдържат верижни разклонени аминокиселини (ВСАА).

Ако поддържате висока активност, може да избирате от много източници на растителна основа. При избора на протеинова добавка трябва да бъдете сигурни, че съдържа повече от един източник на протеин на растителна основа и е направен, без соя, изкуствени аромати, оцветители или подсладители.

Листно зеле - "Кейл"

Антиоксидантите помагат да се премахне възпалението след тренировка. Когато възпалението е естествен отговор на тялото при стрес, може да предизвика скованост, болезненост и да ограничи възможността ви се движите нормално на следващия ден.

Листните зеленчуци като къдравото зеле са богати на антиоксиданти и са от огромна важност след тренировка. Ако ги добавите в салатата си, след тренировка ще подобрят времето, за възстановяване на тялото.

Череши

За да понижите ефекта на възпалението, вземете тъмни на цвят плодове - като череши. Те са богати на съединения - антоцианини, които могат да прекъснат възпалението и да предотвратяват мускулните увреждания. Можете да намерите и сушени череши (но задължително неподсладени) както и вишнев концентрат. И двата варианта са отлични допълнения след тренировка и могат да се използват в различни видове шейкове.

Семена от мак

Може да ги закупите от аптеката, във форма на добавка. Макът осигурява на тялото енергия, която му помага да се адаптира след натоварване. Коренът на това растение се отглежда в района на Андите (планините на Перу) и процъфтява в екстремна обстановка при много ниски температури, ветрове и силна слънчева светлина на височина 14 000 фута, където други култури трудно могат да оцелеят.

Въпреки суровите условия, макът е богат на аминокиселини, фитонутриенти и антиоксиданти. Добавете семената към шейкове, овесени ядки или по ваш избор, имайте предвид, че придават леко малцов вкус.

Тиквени семки

Тиквените семки осигуряват на организма цинк и верижно разклонени аминокиселини, които са две от основните вещества за правилно възстановяване на тялото. Цинкът помага на растежа, изгражда и подсилва мускулната тъкан. Подсилва имунната система, което прави употребата на тиквени семки изключително подходяща след тренировка.