Върху щастието ни оказват влияние редица важни фактори, като започнем от отношенията ни с другите и стигнем до различните храни, които приемаме.
Храната е неизменна част от живота ни – човешкият организъм трябва да приема енергия, за да има енергия.

За да съществува. Но тя влияе по различен начин на всеки от нас – това се определя от гена на човека, от индивидуалността му, метаболизма му, вкусовите му рецептори, съзнанието му и като цяло е предопределено.

Различната храна оказва различен ефект върху различните хора. За някои тя е нещо, което предизвиква щастие и приятни емоции у тях, други пък не обичат да ядат и приемат храненето като нещо неизбежно и не му обръщат никакво по-специално внимание.

Всеизвестно е съществуването на така наречените „храни против депресия“ – най-известният им представител, обожаван от много дами е шоколадът. Той предизвиква отделянето на различни вещества и хормони в организма ни, които ни карат да се чувстваме по-щастливи и по-спокойни.

Много от нас, обаче, изпаднали в някакъв вид депресивно състояние си позволяват все по-често и по-често да посягат към опакования сладкиш.

В един момент мозъкът ни развива така наречената резистентност към малкото чувство на щастие, което изпитваме и така ни трябват все повече и повече количества от дадена храна, богата на „приятни емоции“, за да получим възможността отново да се почувстваме добре. Тогава тези храни се превръщат от източник „фалшиво“ щастие до източник на нещастие.

Проведено е проучване, което включва около 8000 човека. То показва, че хората, консумирали повече вредни храни всъщност имат някакъв емоционален проблем, който много често крият и се оставят да бъдат измъчвани от мислите за него.

С риск да се почувстват вследствие виновни, те посягат към следващото парче шоколад. Това, което обаче не осъзнават е, че колкото повече смятат, че храната ги прави щастливи, толкова по-нещастни стават.

Храната не може да е заместител на неизживени моменти и усещания, заради които страдаме или утешителна любовна прегръдка след раздяла.

Захарта – най-предпочитаният източник на радост има свойството да покачва бързо инсулина и след това да предизвика бързото му спадане.

Тази игра с него може да окаже изключително неблагоприятни ефекти върху психическото ви и физическо здраве – влошаване на състоянието на кожата, подуване на корема, раздразнителност и честа смяна на настроенията.

Повечето обработени съставки на храните са причината стомахът ви да не може да работи с пълна сила и храносмилането да се забавя. Това може да предизвика неприятни усещания в коремната област, а оттам и негативни емоции. На кой му е до усмивки, когато го присвива корем?

Тираминът, който се освобождава при усвояването на някои обработени храни също оказва лошо влияние върху начина, по който се чувстваме. Той засилва кръвообращението към определени части от мозъка ни и предизвиква главоболие.

От друга страна и прекалено здравословното хранене, както и консумацията на вредни храни, си има своите негативи. Въпреки, че е възможно да си набавяш нужните хранителни вещества и по този път, ще трябват много повече време и усилия за постигането на тази цел.

Затова повечето хора, които се стремят да се хранят само здравословно всъщност си причиняват лошо настроение сами на себе си в повечето време. То е вследствие липсата точно на тези вещества, които отговарят за щастливите ни емоции и мисли – най-често витамините от В групата и омега-3 мазнините.

Щастието е в баланса – трябва да си позволим всичко, да видим кое как ни влияе, но да не прекаляваме с него, за да запазим влиянието му. А не това влияние да се превърне в ежедневие.