През късното лято и началото на есента, къщата ви може да укрива прахови алергени, които дебнат на необичайни места под легла и килими.

Много често края на лятото и началото на есента се появяват симптоми като кихане, течащ нос и сърбящи очи, които са признаци за присъствие на прахови червеи, полени и плесен във вашия дом.

Как да почистите дома си?

Климатиците трябва да поддържат нивото на влажност около 30 до 40 процента от температурата на времето. За да следите нивото на влага във въздуха, опитайте с уредите за измерване на влажността, които се продават в магазините за домашни потреби.

Чистотата на въздуха

Сложете пречиствател на въздуха в стаите, където прекарвате повече време, за да се предпазите от алергични реакции. Уверете се, че опаковката има етикет HEPA, но избягвайте генериращи пречистватели, които съдържат твърде много озон, понеже той дразни дихателните пътища.

Спалнята може да съдържа прахови червеи

Около 20 милиона от нас са алергични към домашен прах, но това не трябва да бъде причина, за да нарушавате добрия нощен сън.

За да се предпазите използвайте всяка седмица сменяйте редовно спалното бельо и го перете най-малко при 130 градуса. Високите градуси ще унищожат причинителите на алергични реакции.

Праховите червеи могат да се развият във най-посещаваните от вас места на вашия дом. Те могат да се скрият в слюнката, урината и дори пърхота на домашните ви любимци - кучета и котки.

За да предотвратите развитието на тези алергени, може да инвестирате във високо качествените филтри HEPA или двуслойни торби. Докато почиствате опасните места във вашия дом, които съдържат прахови частици, бактерии, пори на плесени и полени носете маска.

Задължително къпете кучетата или котките си веднъж в седмицата, а предметите, които са направени от кожа трябва да се изтупват и почистват добре, особено ако домашните ви любимци често влизат в контакт с тях. Използвайте специалните шампоани, разработени за домашни любимци.

Как да се справим с мухъла в банята?

Мухълът се развива по влажни области, а експертите предупреждават, че неговите малки спори лесно могат да бъдат вдишани. Ако сте алергични към полени и пърхот, шансовете да развиете алергична реакция към към плесенните спори, също е много голям.

Почистете добре ъглите на банята във вашия дом най-малко веднъж седмично. Използвайте разтвор за мухъл, който съдържа 5% белина и малко количество препарат. Винаги включвайте вентилацията или проветрявайте помещението, когато се къпете. Ако банята ви е с тапети и забележите развитие на мухъл, определено е време да ги смените.

Почистването на пода, зависи от повърхността му. Ако е направен с плочки или мрамор, работата ви се улеснява, използвайте постелки за баня и изплакнете с гореща вода, уверете се, че помещението е изсъхнало добре, за да не започне повторното развитие на плесен.

Кухнята може да бъде опасно място, понеже е любим дом на хлебарки и мишки

Алергените в тяхната слюнка и екскременти могат да ви накарат да кихате. Освен това, изследванията показват, че присъствието на хлебарки във вашия дом може да предизвика или да влоши симптомите на астма.

Почиствайте редовно зоните около уредите като готварската печка, хладилника и тостера, където се събират трохи. Не оставяйте мръсни чинии в мивката.