Макар лятото вече да ни се струва все по-близко, честата смяна на времето, неправилно прецененото облекло и събирането на големи тълпи от хора ни правят по-уязвими за вирусите.

Много често, в стремежа си да се излекуваме бързо, не успяваме да подберем правилните медикаменти и допускаме грешки в лечението, заради което и възстановяването се забавя, а имунитета ни става по-нестабилен.

Как НЕ трябва да започваме да се лекуваме

Отпадналост, втрисане, температура…и куп други неприятни симптоми ни принуждават да отменим ангажиментите и срещите ни. В стремежа си за бързо оздравяване, много от вас се насочват към антибиотиците. Плашещата тенденция при лечението на леки простудни и вирусни заболявания е самоназначаването на антибиотик без съгласуване и преглед при лекар. Това е огромна грешка, която може да доведе до компрометиране на имунната ни система и развитие на антибиотична резистентност.

Кортикостероидите са друга група медикаменти, с които доста се злоупотребява при лечението на подобни болести. Те наистина могат да облекчат температурата и отпадналостта, но в същото време унищожават имунния отговор. Това се забеляза особено след пандемията, когато при много хора, преболедували от Covid-19, се установиха ниски стойности или липса на антитела именно поради несъобразеното лечение с кортикостероиди.

Друга грешка, която се допуска при лечението на вирусни инфекции е неосигуряването на достатъчно почивка. Златното правило е, че колкото по-бързо искате да се излекувате, толкова повече физически покой, трябва да подарите на тялото си.

Много хора пренебрегват натуралните противовъзпалителни и богати на витамини и минерали храни и билки. Медът, топлият пилешки бульон, билковите чайове и джинджифилът, например, ще подпомогнат работата на медикаментите, а в някои случаи могат да се окажат напълно достатъчни за излекуването на леката инфекция.

Как да постъпим в първите дни от настинката

След като първите симптоми вече са ви „нападнали“ е време да си оставите минимум 2-3 дни за пълна почивка у дома. Дори и наглед лекото протичане на болестта, може да доведе до влошаване в следващите дни, ако продължите с нормалния си темп на живот.

Приемайте минимум 400 грама сурови плодове и зеленчуци на ден, хапвайте пчелен мед и се старайте да си подсигурявате здравословна и питателна храна. Също така, много важно е да се свържете с общопрактикуващия ви лекар и да се консултирате с него относно симптомите ви и последващите медикаменти, които да приемате.

Много важно е, ако имате повишена температура да не прибързвате със свалянето ѝ. Осигурете си достатъчно течности и я проследявайте редовно.

Последно, но не на последно място – не разнообразявайте с медикаментите, а се уверете, че тези които приемате няма да ви навредят и наистина са подходящи за съответния повод.