Правилното развитие на опорно-двигателната система, е едно от нещата, за които педиатрите внимават изключително много при редовните профилактични прегледи. Съвременните технологии позволяват навременна диагностика различни вродени заболявания и смущения в развитието на опорно-двигателния апарат, още от ранното развитие на бебето. Навременните мерки предоставят по-добра възможност за терапия и стопиране на развитието на болестта.

Кои са най-често срещаните опорно-двигателни нарушения, при децата

Най-често срещаните проблеми на опорно-двигателния апарат при децата са:

  • незрели тазобедрени стави (при бебетата);
  • плоскостъпие;
  • вродена деформация на стъпалото;
  • изкривени пръсти на горните крайници;
  • ходене навътре;
  • походка на пръсти;
  • голяма разлика в дължината на крайниците;
  • вродена дисплазия и луксация на тазобедрената става,
  • неправилен стоеж;
  • детска сколиоза.

На какво трябва да обърнат внимание родителите

Здравето на опорно-двигателната ни система, до голяма степен, се определя от нашето детство. Родителите са хората, които прекарват най-много време с детето си и го наблюдават.

Ако забележите и най-малката нередност в походката и стойката на детето трябва да проведете консултация със специалист. Много важно е родителите да обръщат внимание и да наблюдават от ранна детска възраст движението, начина на ходене, правилния седеж и стойка и, като цяло, развитието на своето дете.

Консултациите с ортопед могат да спестят на вас и вашето дете много излишни притеснения. Една от най-големите грешки на родителите е, че не обръщат внимание на походката и позицията на краката при ходене на децата.

Много от проблемите на опорно-двигателната система се проектират именно там.

Тези проблеми не трябва да се пренебрегват, защото задълбочаването им може да попречи на пълноценния живот на децата, а усложненията им стават социално значими и водят до проблеми в бъдеще.

Да поговорим за сколиозата

Едно от най-често срещаните заболявания на опорно-двигателния апарат в детска възраст е сколиозата. При това състояние, оста на гръбначния стълб се изкривява латерално, т. е. странично.

Изкривяването може да е под формата на буквата S или под формата на С. В повечето случаи причините за нея остават неизвестни. Изкривяването се открива обикновено след 10-годишна възраст, но обикновено процесът започва в много по-ранна възраст, преди да е имал каквито и да е прояви.

По-често се засягат момичетата. Когато сколиозата не се открие и лекува навреме, състоянието остава хронично и за цял живот. Сколиозата може да се повлиява до края на растежа на костите в края на пубертета, след което състоянието остава непроменено.

Рехабилитацията добър вариант ли е за децата?

Доказано е, че рехабилитацията при нарушения и заболявания на опорно-двигателната система дава много добри резултати и облекчава обема на движенията и евентуалните болки при деца. Специалистите по рехабилитация предлагат подходящи комплекси от упражнения, предназначени за тези деца.

Не се доверявайте на случайни хора, без медицинско образование, защото некачествената рехабилитация може да навреди на детето. Масажите за деца в някои балнео комплекси също могат да имат много добър ефект.

На някои места в България, както най-вероятно знаете, се откриват лечебни минерални води, например тези в Павел баня. Освен, че морската вода е от голяма полза за здравето, децата ще се забавляват в чудесните минерални басейни.

Най-важна е профилактиката

Много важно за всички деца е да спортуват от ранна възраст, за да укрепят мускулатурата си, която поддържа освен двигателния апарат, и вътрешните органи. Установено е, че по-здравата мускулатура поддържа по-добра стойка на тялото.

Дори при наличие на нарушение силната мускулатура помага за по-лесното му излекуване и за по-успешната рехабилитация.

В съвременното общество допълнителен проблем създават наднорменото тегло на децата в предучилищна и училищна затлъстяването и обездвижването, които се забелязват във все по-ранна възраст.

Консумацията на много чипсове, тортички и липсата на млечни продукти, месо и зеленчуци в менюто може да доведе до дефицит на важни минерали, които да отслабят костната система на децата за в бъдеще.

Родителите трябва да бъдат критични към теглото на детето си и да контролирате по-колко време на ден детето се движи и с какво се храни. Излишното тегло натоварва гръбначния стълб и ставите. Ниското тегло също може да навреди на скелета.

Най-подходящият спорт за опорно-двигателния апарат е плуването. Колоезденето, всички отборни игри, тенисът и др. също са много полезни и могат да помогнат в поддържането на оптимално тегло и здрава мускулатура.

Добре е да се избягва носенето на тежко. Тежките ученически чанти са сред основните причини за изкривяване на гърба сред децата. За съжаление тежките ученически чанти, избирането на неподходящи модели и неправилното им носене са проблем във всички училища.

Вземете на детето ви лека, но обемна раница със специално одобрен дизайн от ортопеди. Макар и по-скъпи, ергономичните раници, те ще служат на детето ви дълго и ще предпазват гръбначния стълб от изкривяване.

Освен движение и спорт за профилактиката и лечението на заболяванията на опорно-двигателния апарат са много важни, както споменахме, здравословният начин на хранене, приемът на достатъчно течности, на много витамини, прекарването на достатъчно време на чист въздух, за препоръчване в паркове и градини с много зеленина, разходки в планината или покрай брега на морето.