В различните сфери на живота на хората им се налага да използват инфрачервените лъчи. Ползата и вредата от тях зависят от дължината на светлинните инфрачервени вълни и времето за въздействие.

В ежедневния си живот всеки от нас се намира под постоянното въздействие на инфрачервените лъчи – ИЧ –излъчване. Естествен негов източник е слънцето. Към изкуствените се отнасят електрическите нагревателни елементи и лампите с нажежаема жичка, всякакъв нагрети или отоплителни тела.

Този вид излъчване се изпълване се използва при нагревателите, системите за отопление, при уредите за нощно виждане, на пултовете за дистанционно управление.

На ИЧ – излъчване е основан принципът на действие на медицинското оборудване за физиотерапия.

Какво представляват всъщност инфрачервените лъчи? Каква са ползите и вредите от този вид излъчване?

Инфрачервеното излъчване е вид електромагнитно излъчване, форма на енергия, която затопля телата и принадлежи към червения спектър на извън видимата светлина.

Очите на човека виждат не виждат в този спектър, но ние чувстваме тази енергия като висока температура.

С други думи, хората възприемат инфрачервените лъчи от нагретите тела като усещане за топлина.

Инфрачервените лъчи са късовълнови, средновълнови и дълговълнови.

Дължината на електромагнитните вълни, излъчвани от нагретите предмети зависи от температурата на нагряване. Колкото по-висока е тя, толкова по-къса е електромагнитната вълна и съответно е по-интензивно излъчването.

За първи път биологичното действие на този вид излъчване е било изучено върху клетки в хранителна среда, върху растения и върху животни.

Установено е, че под въздействието на ИЧ излъчване се потиска развитието на микрофлората вследствие на активиране на кръвния поток.

Доказано е, че това излъчване спомага за подобряване на циркулацията на кръвта и оказва болкоуспокояващо и противовъзпалително действие.

Също така се отбелязва, че под влиянието на инфрачервеното излъчване пациенти след хирургична интервенция по-лесно понасят постоперативните болки, а техните рани по-бързо заздравяват.

Установено е, че ИЧ-излъчване спомага за повишаване на неспецифичния имунитет, което способства за намаляване на действието на отровните химически вещества и гама лъченията, а също така и за ускоряване на оздравяването от грип.

Инфрачервените лъчи стимулират извеждането от организма на холестерола, шлаките, токсините и другите вредни вещества чрез потта и урината.

Полезни свойства на инфрачервените лъчи

Благодарение на тези свойства ИЧ излъчване се използва широко в медицината. Но прилагането на ИЧ-излъчване с широк спектър на действие може да доведе до прегряване на организма и до зачервяване на кожата.

Същевременно, дълговълновото излъчване не оказва негативно въздействие, поради в бита и в медицината са разпространени дълговълновите уреди или излъчватели с възможност за селекция на дължините на електромагнитните вълни.

Въздействието на дълговълновите ИЧ лъчи способства за следните процеси в организма:

• Нормализиране на кръвното налягане за сметка на стимулиране на кръвообращението;
• Подобряване на мозъчното кръвообращение и паметта;
• Очистване на организма от токсини, соли на тежки метали;
• Нормализация на хормоналния фон;
• Прекратяване разпространението на вредните микроби и гъбички;
• Възстановяване на водно-солевия баланс;
• Обезсоляване и противовъзпалителен ефект;
• Укрепване на имунната система;

Кога ИЧ-излъчване може да навреди?

Наложително е да се отчетат съществуващите показания, преди да се пристъпи към терапия с инфрачервени лъчи.

В следните случаи те могат да навредят:

• Остри гнойни заболявания;
• Кръвотечения;
• Остри възпалителни заболявания, водещи до декомпенсация на органите и системите;
• Системни заболявания на кръвта;
• Злокачествени новообразувания;