Не винаги успяваме да преодолеем ненаситния глад само с помощта на волята.

Ако го правехме, да бъдеш на диета щеше да е лесно и всички ние щяхме да бъдем с това тегло, което е здравословно и ни кара да се чувстваме страхотно.

Всъщност не е необходимо да се борите с безмилостния копнеж да излапате кутия с бонбони. Просто трябва да заблудите себе си, че всъщност въобще не искате да ядете вредната храна. По-лесно е отколкото си мислите, ето някои съвети от експерти и скорошни проучвания, които да ви помогнат.

Визуализирайте вътрешен бутон за пауза

Следващия път, когато искате да посегнете към голяма купа сладолед, предтавете си как натискате бутон за пауза в мозъка си. “Ако някой ви поиска да му заемете много пари, повечето хора ще спрат и ще си кажат, трябва да си помисля” казва Корал Арвон, доктор на философските науки, директор на поведенческо здраве и красота в Център за дълголетие Pritikin в Маями, Флорида.

Но когато този шоколадов кейк или бутилка вино са пред очите ни в края на деня, повечето от нас не се колебаят да задоволят желанието си. “Помислете си “Пауза” и обмислете решението си в продължение на 10 минути преди да вземете окончателно решение”, предлага Арвон.

Заместете вредната храна със здравословна храна, която прилича на вредната

Намерете здравословна алтернатива, която притежава някои от същите качества, като калоричната храна, за която жадувате. Мечтаете си за хрупкавия и солен картофен чипс? Заменете го със задоволяващо хрупкав чипс от зеле.

Хвърляте око на картонената кутия сладолед във фризера ви? Вместо него си разбийте купа с плодово смути. С времето вкусовите ви рецептори и мозъкът ви ще се адаптират и ще се научат да харесват тези по-здравословни варианти.

Представете си, че ядете

Да си мислите, че ядете пакетче бонбони, увеличава вероятността да изядете по-малко от него, когато действително започнете да го ядете, според изследване, проведено през 2010 г. от изследователи от университета Carnegie Mellon.

Участниците в проучването, които са се визуализирали как изяждат 30 бонбона M&M, преди да се насладят на купа от същите бонбони, изяли по-малко бонбони M&M, отколкото другите две групи, които си представяли, че изяждат само 3 бонбона или въобще не ядяли. Изследователите твърдят, че ключът се състои в това да си мислиш за това как изяждаш храната, а не просто да си мислиш за самата храна или да я визуализираш.

Кажете си, че може да имате всичко

Когато си мислите за това дали да преминете на диета, най-вероятно през ума ви минават мисли за глад, лишения и сбогуване с любимите ви храни. Проблемът е, че отказвайки на себе си любимите си храни, това незабавно ви обрича на неуспех, казва Ейми Гуудсън, RD, спортен диетолог на Dallas Cowboys и съавтор на Плувай, карай колело, бягай, яж: пълен наръчник как да заредите вашия триатлон.

“Искате да направите промени, които можете да прилагате до края на живота си. Ключът е да ядете това, което искате, но не всичко, което искате”, казва Гуудсън. Все още може да се насладите на една или две екстравагантности през седмицата, стига през останалото време да спазвате правилата.

Използвайте “трика с ябълката”

Следващия път, когато стоите пред хладилника и се опитвате да разберете какво точно ви се яде, може би всъщност не сте гладни, казва Гуудсън. Ето как да разберете дали наистина сте гладни или просто се опитвате да задоволите ненаситно желание.

“Когато копнеете за солена или сладка “заплаха”, запитайте се дали бихте изяли 1 ябълка.”, казва Гуудсън. “Ако отговорът е да, вие сте гладни и може да похапнете. Ако не, пийнете малко вода, защото не сте наистина гладни.” Тъй като жаждата често се маскира като глад, изпиването на чаша вода трябва да заглуши неутолимото ви желание.