Защо изразяването по неприличен начин е полезно за здравето. Ругаенето, включително и на майка, потиска стреса и следователно е полезно за здравето, казват лекарите.

Никой не обича сверкнословието. Ругатните не са приемливи в интелигентното общество. Но какво пък, ако в действителност ви ядосат прекалено много? Как следва да се освободи това напрежение?

Определено изобщо не е полезно за здравето създаденото напрежение да се задържа, дори наскоро беше доказано, че натрупаният гняв може да бъде наистина опустошителен за всички органи и системи на човешкия организъм.

Изследователи от университета Кийл в град Стафордшър , Великобритания, изследвали връзката между злословенето и психическата устойчивост в продължение на няколко години. Доклад за свършената от тях работа те представили на ежегодната конференция на Британското психологично общество.

Те установили, че проклятията и използването на нецензурен език е ефективна защитна реакция на нашия организъм на силните неприятни емоции.

Един от авторите на изследването, доктор Ричард Стивънс, в интервю за британска медия посочва:

„Ние всички искаме да използваме „забранените“ думи, когато преживяваме силен емоционален стрес. И въпреки че обществото изисква обратното, ние не сме длъжни да сдържаме себе си – тези думи ни позволяват психологически да се чувстваме по-силни. По този начин нивата на кортизола в кръвта започват постепенно да се понижават и така бързо усещаме облекчение. Грях е да не ги използваме.“

Разбира се, у дома на някои думи е по-добре да наложим цензура. Не е приемливо и желателно да проклинате някого в присъствие на вашата майка или пък, когато съпругът или децата ви са близо до вас.

Едва ли на някого ще му хареса да кълнете, когото и да било, когато сте, например, на гости у ваши приятели. Въпреки това, ако някой глупак ви блъснал на пътя, можете спокойно да го проклинате, когато плащате сметката в автосалона за поправяне на щетите по автомобила.

Ако сте увлечени по някаква работа, но към настоящия момент нещо не върви както трябва можете да се наругаете – това ще ви даде увереност в собствените ви способности, че можете да довършите това, с което сте се захванали.

Освен това, колкото и парадоксално да звучи, ругатните ни правят да изглеждаме по-секси.

Но само в случай, че вие ги използвате относително рядко и в правилния контекст, тоест да не ги използвате за свързване на думите в изречение, а в моменти на силно емоционално напрежение.

Изследователите посочват, че ругаещият на майка мъж става по това време по-сексуално привлекателен – ако за няколко минути може избухне и след това бързо да се успокои.

Има също изследвания, показващи, ругатните на майка са много полезни в леглото – те еднакво силно могат да възбуждат и мъжете, и жените.
Хората, които много ругаят, не трупат в себе си негативни емоции.

Както бе посочено по-горе, известен научен факт е, че ако един човек не изпуска „парата“, тоест не дава свобода на своите емоции, той тихо, образно казано, тихо се изяжда отвътре. Хората, скриващи своите мисли и проблеми, страдат от психически разстройства повече от други.

Добре е човек да изпуска негативът от себе си с помощта на остри думи, макар и обществено неприемливи – така, както вие отваряте бутилка с газирана напитка, разклатена предварително.