Рекламата обещава чудеса при използване на колагенова козметика и на хранителни добавки с колаген.

Здрава и блестяща коса, сияеща и гладка кожа, здрави стави – всички това се обещава на тези, които редовно приемат и мажат кожата и косата със средства, съдържащи колаген в различните негови видове.

Истина ли е, че средствата с колаген правят чудеса

Какво е това колаген

Еднозначно може да се каже само едно – колагенът това е белтък, от който в значителна степен се състои съединителната тъкан. Под това название се подразбира цяла група белтъци, които образуват неразтворими нишки, изграждащи междуклетъчните структури.

Днес са известни минимум 12 варианта на колаген. Молекулата на всеки колаген се състои от 3 вериги, които са навити в тройна спирала.

Самите вериги са изградени от повтаряща се последователност от 3 аминокиселини, тоест това е биополимер, който се състои от глицин /Gly/.

Другите аминокиселини могат да варират, но най-често това е пролин, 4- или 3- хидроксипролин или 5-хидроксилизин.

Всички молекули на колагена могат да си взаимодействат, като образуват сложни структури – микронишки и нишки.

Ако човек се роди с генетичен дефект, който влияе на образуването на колаген или на ензими, които са необходими за неговото образуване, то това може да доведе до тежко заболяване, свързано с функциите на сухожилията, кожата, кръвоносните съдове, на очите и др.

Кървящите венци, разклащането и падането на зъбите, наблюдаващи се на фона на остър недостиг на витамин С, също са свързани с нарушение на образуването на колаген.

Витамин С е необходим компонент за хидроксилиране на пролин и лизин, които са важни при формиране на колагенови молекули.

Заблуда №1 – всички видове колаген са еднакви

Колагенът може да бъде получен от различни източници – от остатъци от преработката на месо, тоест от рога, кожа, копита, жили на крави, свине, а също и от производството на птичи и рибни продукти.

Това е, което определят като колаген в козметичната индустрия, може всъщност да представлява както чист белтък, така и продукт от хидролиза на тъкани, които съдържат колаген, а това са много различни неща.

При използване на чист колаген почти никога не се развиват алергии, не е токсичен, не се повишава риска от развитие на рак, може да образува комплекси с биологично активни вещества.

При приложение на недобре пречистен или хидролизиран колаген са възможни различни, често непредсказуеми реакции на организма.

При преработка на колаген съдържаща суровина от пилешко се получава екстракт, който представлява не чист колаген, а смес от различни пептиди, минерални вещества, хексозамини. Това не може да се определи като колаген.

Колагенът е изключително животински белтък. Не се съдържа в растения. В тях се откриват подобни на колаген структури, които дори го наричат растителен.

Експертите отбелязват, че растителния колаген е като соевите продукти, които се сравняват с истинско месо.

При обработка на колаген се получава първо желатин, а от него хидролизиран колаген, представляващ смес от аминокиселини и къси пептидни обвивки на самия белтък.

Желатинът се разтваря само в гореща вода, а хидролизатът на колаген – и в гореща, и студена.

Заблуда №2 - колагенът от крави е с по-ниско качество от рибния

Кравешкият колаген се смята за недобре пречистен, тоест предизвикващ алергии и прочие неприятни реакции, а рибеният, тоест морски – особено чист и висококачествен. Но това не е вярно.

Заблуда №3 - козметичен колаген възстановява кожата, косата и ставите

Човешкият организъм е така устроен, че не може да използва колаген за съединителната тъкан. Затова е необходим само белтък, образуван непосредствено от самия организъм.

Същото се отнася и за надеждите за „вграждане” на пептиди от колаген в структурата на косата. Основният белтък за косата е кератин, а колагенът не могат да се вградят в кератиновата структура.

Действат ли средствата с колаген

Въпреки казано всичко по-горе, козметиката с колаген, въпреки това е с определен ефект на кожата. Но ефектът е по-различен от това, което се обявява.

Колагенът може да задържа вода и затова е с много силен овлажняващ ефект.

Не прониква в дълбоките слоеве на дермата, но оказва мощно овлажняващо действие, прави кожата по-еластична, понижава риска от поява на бръчки, а също е с добри антиоксидантни характеристики.