„Младостта ви завършва? Желаете ли да я продължите?” Това може да се определи като шеговит израз, който все пак дава някаква надежда. Но дали има наистина възможност за удължаване на младостта?

Съвременните жени се чувстват по-млади от своите майки на тяхната възраст. Да се казва на 50-годишна жена леля, а на 60-годишна баба е просто неприлично.

Много от тях изглеждат като девойки, но по-зрели. Какво да говорим за 30-годишните, които в търсене на себе си, дори не са се замисляли за създаване на семейство, а още повече за раждане на деца.

Какво да правят младите жени, които не желаят да стават майки

Женската природа обаче не се е променила. Пикът на женската фертилност се пада на 23-24 години.

След 35 години започва естественото угасване на репродуктивната функция, а след 42-43 години настъпването на бременността по естествен начин става проблематично

Днес основната група пациентки на репродуктолозите са жени на възраст 40+. Не се нуждаят от лечение – заболявания или патологични състояния не се откриват.

Единственото оплакване е невъзможност за забременяване. Лекарите разбират, че това е свързано с намаляване на фертилността – критично намаляване на количеството фоликули в яйчниците.

Това състояние обаче все още не може да се контролира.

Да родиш след 43

В онлайн пространството изобилства от заглавия – „активация на яйчниците”, „фертилно подмладяване” и т.н., но технологии с доказана ефективност към този момент няма.

Абсолютен метод, който позволява да се подмлади репродуктивната система на жената, засега не е установен.

Лекарите се опитват да използват препарати, подобряващи метаболитните процеси и състоянието на репродуктивната система, но по отношение на ефективността има какво да се желае и освен това те се прилагат само експериментално.

През 2019 г. в Източна Европа бе извършена първата операция, насочена към възстановяване на репродуктивния потенциал – чрез активираща обработка тъканите на яйчника и трансплантацията му впоследствие, на жена на 36 години, която страдала от преждевременно изтощаване на яйчниците.

Учените съобщават, че активността на яйчниците е нараснала значително, благодарение на което е получен клетъчен материал, необходимо за инвитро процедура.

Ефективността на метода се нуждае от уточнение, а за да стане това са необходими още изследвания с участие на по-голям брой жени.

Метод, който помага на жени да родят в късна репродуктивна възраст – над 43 години, все пак съществува. По цял свят се нарича програма за отложено майчинство.

До по-добри времена

Какво да правят жените, които не планират бременност в обозримо бъдеще?

Предлага се замразяване на собствени ооцити – незрели яйцеклетки, за да се използват в бъдеще, когато жената е готова за майчинство.

По света програма за отложено майчинство се прилага вече от повече от 20 години. За първи път оплождане на замразени незрели яйцеклетки бе извършено от жителки на Австралия.

У нас замразяването на яйцеклетки започва да придобива популярност след 2010 г. За да могат да се използват ооцити за забременяване, трябва да се помисли за майчинството още в млада възраст.

Качеството на ооцитите отговаря на тази възраст, в която жената се е обърнала към лекарите. Смисъл дами над 37 години да си замразяват яйцеклетки вече няма.

На възраст яйчниковия резерв се понижава до критични стойности, а качеството на половите клетки пада значително. След 40 години вероятността от получаване на ембрион с генетични патологии достига 60%.

Към този момент вече може да е невъзможно да бъдат получени яйцеклетки, които да са годни за замразяване.

До 35 години за програмата за отложено майчинство трябва да бъдат получени 8 яйцеклетки, от 37 години нататък – до 10, а след 40 години не по-малко 20.

Такова количество яйцеклетки е трудно да бъдат получени, дори и при хормонална стимулация. Затова жените следва да се замислят за запазване на яйцеклетки, колкото се може по-рано.

Криоконсервацията е задължителна за жени преди лечение на онкологични заболявания, тъй като използването на препарати за химиотерапия е с токсичен ефект върху яйчниците.

Няма срок за съхранение

Засега няма данни за здравето на деца, родени от замразена яйцеклетка. Но наскоро 26-годишна жена роди бебе, ембрионът на който е замразен преди 24 години. Формално е почти на възрастта на своята майка.

Това показва, че съвременната технология за ултрабързо замразяване не влошава качеството на ембриона и на неговия потенциал за имплантация.