Т.нар. коластра е изключително пълноценна храна за всеки организъм, притежаваща уникални и неповторими свойства и особености. Въпреки важното й значение, тя е много често пренебрегвана от повечето от нас, макар да представлява изключително полезна хранителна добавка.

Голяма грешка, тъй като е един от малкото продукти, които могат да окажат такова огромно влияние на системата ни. На първо място, нека изясним какво точно всъщност е коластрата.

С най-общи думи коластрата представлява млечната течност, която се отделя от бозайниците от 48 до 72 часа след раждане на малко. Това така наречено първо мляко се различава от обикновената кърма, характерна за следващите дни.

То е много по-хранително и силно наситено с важни за здравето ни елементи. Въпреки че в него има огромно разнообразие от хранителни вещества, то е най-богато на белтъчини-анти-тела, подпомагащи борбата срещу вируси и бактерии.

Броят на тези врагове на различни болести, е около 100 пъти по-висок от този, съдържащ се в обикновеното краве мляко.

Какво съдържа коластрата и кога се използва

Освен вече посочените по-горе белтъчини, в коластрата съществува изобилие от наситени мазнини, фактори, подпомагащи противовъзпалителните процеси и неутрализиращи процесите, разрушаващи бавно здравето ни, различни растежни фактори, витамините от най-голяма важност, що се отнася до пълноценното и цялостно изграждане на организма и много силно необходими минерали, които, за съжаление, често биват пренебрегвани в нормалното ежедневие.

В какво се открива съществената разлика между коластрата и обикновената кърма и как точно първото мляко е по-добро за здравето ни от нормалното такова?

Коластра е предназначена да създава устойчивост и имунитет в крехкото малко създание, отделило се от родителя си бозайник. Именно заради това, тя съдържа важни елементи и е по-наситена на полезни вещества. Нейната цел е да укрепи детския организъм и да му даде силен старт за добро правилно развитие.

След като минат първите ден-два след раждането, вече се смята, че малкото е придобило достатъчно добри способности за оцеляване и си е набавило необходимите хранителни вещества за това.

Поради тази причина и млякото, идващо от майчинската фигура губи известна част от наситеността си и маслеността си впоследствие. Огромното наличие на елементи, необходими за пълноценно развитие осезаемо намалява, а с него и ползите от обсъжданата течност.

Как действа коластрата?

Най-простият и изчерпателен отговор е: чрез създаване на множество анти-тела, готови да се борят с инфекциите и проблемите, които човешкото тяло среща непрекъснато.

Поради тази причина коластрата започва да се отделя по технически път и да се преработва, докато достигне формата на лекарство и бъде пусната в аптеките като такова с цел да се извлекат всички възможни полезни свойства от нея.

Често преди това да се случи, кравите са получили специфичен тип ваксинация, подпомагаща създаването на въпросните анти-тела срещу точно определено болести и да се подсили ефекта и значението на млечната течност.

За какво е най-полезна коластрата?

Въпреки че този продукт носи изключително много здравословни ползи, засягащия абсолютно целия организъм, най-голямо влияние той оказва върху укрепването на имунната система, изграждането на чиста мускулна маса, предотвратяването на различни инфекции и възпаления, подобряване на настроението, като извор на жизненост и виталност и подобряване на показателите на спортистите преди тренировка, зареждайки ги с необходимата сила и енергия.

Също така тя действа подмладяващо, и то не само върху кожата, ами и върху цялото ни тяло. Хидратира и успокоява организма. Създава усещане за лекота и същевремнно влива сили и премахва натрупаната умора.

Доказано е, че при липса на гореспоменатите ваксинации противовъзпалителният ефект е значително по-малък, затова и рядко се използва абсолютно естествената течност.

Така наречената коластра, която представлява всъщност този „преработен“ продукт се използва и при лечение на по-сериозни здравословни проблеми, от сорта на диария, болка в червата, колит и неправилно или липса на усвояване на храната. Хранителната добавка е изключително полезна и за хора, страдащи от високо кръвно  налягане или такива с динамично ежедневие, изпълнено с напрежение и стрес.

Сред феновете й се намират и запалени спортисти, търсещи забързване на метаболизма и забавяне на разрушителните катаболитни процеси. Коластрата е много ефективна и при мускулна треска, т.е. спомага за възстановяването и регенерацията.

Тъй като е богата на важни минерали, липсващи на по-голямата част от населението от сорта на хром и желязо, тя е високо ценена и използвана от болни от анемия.

Какви странични ефекти може да предизвика коластрата?

Все пак, колкото и здравословни ползи да носи млечният продукт за човечеството, в по-големи дози или приета от неправилни хора, тя може да предизвика повече проблеми, отколкото да подпомогне решението на вече съществуващите такива.

Трудно е да се определи препоръчана дозировка, тъй като организмът на всеки реагира по различен начин, но се счита за нормално да се приема от 25 мл до 125 мл на ден от течен вид, а от сух – между 10 и 20 гр.

Въпреки че редовната употреба на се счита за безопасна и не е доказано да предизвиква някакви по-сериозни странични ефекти върху човешкото тяло, все пак е добре по-чувствителните към млечни продукти да внимават. При прекомерна употреба или недостатъчно толерантен организъм е възможно появата на леко гадене или подуване на корема.

Това, което е доста любопитно е всъщност факта, че често именно върху по-чувствителните към млечни продукти или върху тези с непоносимост към лактоза, коластрата оказва най-добро влияние, като им помага именно да намалят въпросната си нетолерантност.

Коластра от крава или позната като кравешка коластра би била страхотно допълнение към ежедневното ни меню. Лека и приятна на вкус, тя освен че носи невероятни здравословни ползи подпомага и регенерацията на клетки. Това оказва уникални ефекти и върху външния ни вид, и върху психическото ни здраве.

Да изглеждаме подмладени е едно, но да изглеждаме подмладени и да се чувстваме такива е съвсем друго. С приема на хранителната добавка коластра за деца или възрастни, течна, на капсули или таблетки можете да усетите видимата разлика в тонуса си.