Да посрещнеш Коледа и Нова година без компания – само мисълта, че това може да ни се случи, е ужасяваща.

Изпадането в подобна ситуация показва, че нещо в живота ни не е наред, и ние с всички сили опитваме да намерим спътници – пишем на приятели, с които през цялата отминаваща година не сме се виждали нито веднъж, каним се да отидем на гости на родителите, но предварително знаем, че няма да се чувстваме добре там.

Насаме на Бъдни вечер и на Нова година – дали пък не е хубаво

Ако все пак опитаме да прекараме Бъдни вечер и новогодишната нощ сами?

Когато до Коледа остава по-малко от седмица, а до нова година малко повече от 10 дни, темпото на живота, сякаш значително се ускорява.

Суетим се, опитваме да успеем с всичко – да приключим със задачите в работата, да поздравим клиентите, през свободното време да обиколим магазините, за да купим подаръци и необходимите продукти. Подготовката за празниците върви под пълна пара.

И сред многото въпроси, които изникват в навечерието на Бъдни вечер и Нова година, какво да облечем, какво да подарим, какво да приготвим, има един по-специфичен – с кого да посрещнем празниците.

Защо се страхуваме да останем сами на празниците

Този въпрос най-много вълнува повечето хора в навечерието на Коледа и Нова година. Освен това Нова година създава усещане за граница и преход. Без да искаме започваме да се замисляме – какво съм постигнал, къде се намирам, как използвах тази година, какво имам сега?

Някои въпроси предизвикват у нас дълбоко неудовлетворение от себе си и страх за бъдещето. Към това могат да се добавят раздразнение, болка, усещане за самота, собствена ненужност.

Повечето от нас не желаят да се сблъскват с такива мисли и чувства, и се потапят в суетата преди Коледа и Нова година и в характерното бързане, крият се зад общия шум и усмивки, и отрупани трапези.

Нямаше да изпитваме нужда да търсим толкова настоятелно с кого да отбележим празника, ако не ни беше страх да останем насаме със себе си. Но за съжаление, малко са тези, които умеят да бъдат приятели на себе си – подкрепящи и приемащи. Обикновено ние сме съдии, обвинители и критици сами на себе си.

Вечно критикуващи сами себе си – до какво води това

Кой би искал да бъде вечно осъждащ приятел? Но ако посрещнем Коледа и Нова година сами, но не в ролята на жертва, без негативни прогнози за бъдещето и интерпретации, без да осъждаме себе си, а от гледна точка на загриженост и нежност към себе си, може би това ще стане отправна точка за необходимите промени.

Това ще е ново преживяване, когато срещнем себе си и когато се откъснем от околния шум и се вслушаме в своите желания.

Възможно е да се ядосаме на околния свят, че е несправедлив, но да погледнем по-конструктивно - да се простим с идеята, че някой на този свят ни е длъжен за нещо, и да престанем да очакваме от него и околните, че ще дойдат и ще ни спасят от скуката, ще ни развеселят и ще ни разсеят.

Как сами да отбележим Коледа и Нова година

Сами можем да си устроим собствен празник. Да украсим елхата и дома. Да си облечем красива рокля или удобна пижама, да направим салата или да си поръчаме храна у дома.

Традиционно можем да изберем да гледаме стари филми или да си организираме собствени ритуали, с които да отбележим празника. Можем да се простим с отиващата си година: да си спомним за всичко добро, което е било, за нашите успехи, дори малки.

А също и за това, което не сме успели да направим, кое не сме реализирали, за да се замислим на какво можем да се научим и да се опитаме да видим перспективите.

Просто можем да помечтаем и да си направим планове, да обмислим какви са истинските ни желания и да помислим за бъдещето. За всичко това е необходимо да послушаме сърцето си и да следваме това, което то ни казва.

За да направим всичко това сме си достатъчни само ние, ако има някой друг около нас, това не би могло да се получи.