Рак на стомаха е събирателен термин, под който се разбират различни тумори в органа на храносмилателната система. В 90-95% от случаите се регистрира аденокарцином на стомаха.
По данни на СЗО, през 2018 г. са регистрирани повече от 780 000 смъртни случаи по цял свят от рак на стомаха, на трето място сред онкологичните заболявания.
Как се разпознават признаците на рак на стомаха
Рак на стомаха – кой в рисковата група
Засега не може да се каже с точност каква е причината за рак на стомаха. Но съществуват редица фактори, които увеличават вероятността от неговото развитие:
- Някои заболявания – последните научни изследвания установяват връзка между заболявания на вътрешните органи и, по-точно на храносмилателния тракт, и рак на стомаха. Сред тях са хронични форми на гастрит, особено атрофична язвена болест, В12-дефицитна анемия, и полипи.
- Наследственост – за формирането на много заболявания, особено на онкологични, огромна роля играе факторът наследственост, а също и наличие на генетични заболявания.
- Тютюнопушене и вредни навици – продължителен стаж в пушенето повишава риска от рак на стомаха в сравнение с липсата на този вреден навик.
- Хранене – мариновани, пушени храни, ако се ядат постоянно, е рисков фактор, който води до развитието на онкологичното заболяване. Известно е също,че червеното месо предразполага към болестта.
- Възраст – вероятността от развитие на рак на стомаха значително нараства след 50 години. Повече от 60% от хората с тази диагноза са над 65 години. Рак на стомаха при жените се развива по-рядко в сравнение с мъжете, но това не означава, че дамите са извън зоната на риска.
- Някои медицински манипулации – хирургичните операции на стомаха е възможно да увеличават риска от рак на стомаха след години.
Признаци на рак на стомаха
Признаците на рак на стомаха е възможно да не се проявяват няколко години и дори десетилетия. А това, което се усеща като симптоми, се приема за признак на други болести.
Липсата на лечение само влошава състоянието и води до усложнения.
Специфични признаци на рак на стомаха се появяват в късните стадии на развитие на заболяването, когато прогнозите вече не са благоприятни.
Своевременната диагностика и започнатото лечение дават възможност да се подобри състоянието и прогнозите да станат по-благоприятни.
Първи симптоми на рак на стомаха са следните:
- Бързо насищане и нарушения на апетита;
- Затруднения при преглъщане;
- Често подуване на корема;
- Упорити киселини и често оригване;
- Болки в корема и гърдите с различна степен;
- Повръщане, като повърнатото съдържа примеси.
Тези признаци на рак на стомаха не са специфични и могат да сигнализират за други заболявания, за щастие, не толкова сериозни.
При наличие на рискови фактори е необходимо повишено внимание и редовни профилактични прегледи и изследвания.
В по-късни стадии признаците на рак на стомаха стават специфични, и е трудно да не се забележат и да се игнорират:
- Симптоми на анемия;
- Изменения на изпражненията, възможни са примеси на кръв;
- Отслабване и пълна загуба на апетит;
- Рязко отслабване;
- Бързо уморяване и почти постоянна умора.
Как се поставя диагнозата
Поставянето на диагнозата започва със снемане на анамнеза и преглед. Лекарят първо се интересува от наследствеността, наличие на вредни навици и особености на начина на живот, а също и от евентуални признаци на болестта, макар и за самия пациент да не са изглеждали подозрителни.
Задължително се назначават изследвания на кръв, урина и на изпражнения. Освен това са необходими ендоскопия, ЯМР и компютърна томография.
Рак на стомаха – лечение
Тактиката на лечение се определя от редица фактори – стадий на заболяването, състояние на болния. Въз основа на тази информация се назначава хирургична интервенция, химио- и лъчева терапия, а също и прием на различни лекарствени препарати.
Оперативно лечение
Основната цел на хирургичното лечение е премахване на тумора, ако това е възможно. Освен химиотерапия и лъчева терапия може да се назначи имунотерапия, при която се стимулира собствената имунна система да унищожи онкологичното заболяване.
Мерки за профилактика
2-3 порции плодове и зеленчуци всеки ден намаляват риска от рак на стомаха. Справянето с вредните навици също помага за предпазване от това заболяване. Определяне на рисковата група – спомага за своевременно вземане на мерки за профилактика.