Когато мислим за сън, обикновено си представяме удобно легло, мека завивка и приятен разпускащ отдих. Понякога обаче, въпреки идеалните условия, поне на пръв поглед, не успяваме да заспим. Защо?

Експертите смятат, че причина за невъзможността за лесно заспиване може да е неправилният температурен режим.

Какво за температурата

Докато едни обичат да спят, когато в стаята е осезаемо топло, другите не могат да заспят, без предварително да си създадат мини ледников период.

Проблеми могат да възникнат тогава, когато в едно легло спят два и техните температурни режими се различават.

Психолог, занимаващ се с проблемите на съня, смята, че човек трябва да мисли за своята спалня като за пещера. В нея трябва да е тъмно, прохладно и тихо. В този случай ще се получи най-добър сън. Оптималната температура е в диапазона от 15 до 19 градуса.

Но каква температура е най-добрата и как влияе на качеството на съня?

Как температурата влияе на съня

Всеки човек, поне веднъж се е събуждал като пребит и дори самата мисъл, че трябва да стане от леглото, е представлявала предизвикателство. В такова състояние можем да мислим само за това как отново да си легнем и отново да заспим.

Множество са факторите, които могат да доведат до поява на нарушения на съня. И един от тях е температурата в спалнята.

Ако в стаята е твърде студено или обратното, твърде горещо, вие с голяма вероятност ще се събудите по сред нощ.

Защо се случва това? Едно изследване от 2012 г. показва, че прекомерното въздействие студено и топло има силни асоциации с повишаване на бдителността и намаляване на стадия на бърз сън.

Нормалната терморегулация е много важна, ако желаем да получим възстановяващ силите ни отдих.

Как да спим добре, ако е горещо

Учените се забелязали, че по време на заспиване и когато спим телесната температура се понижава. И това е важна част от самото заспиване.

Ако в стаята е твърде горещо или влажно, най-вероятно човек дълго се върти от една на друга страна, без да може да заспи.

Проблемът произтича от това, че топлото влияе неблагоприятно на бързата фаза на съня. Когато в стаята е много топло, телесната температура още малко се повишава, което на свой ред води до трудности със заспиването.

Специалисти от Кливлънд Клиник стигат до заключението, че ако в спалнята ви температурата е над 21 градуса по Целзий, то това е твърде горещо.

Как да спим, когато е твърде горещо

От друга страна, студът в спалнята също има своите недостатъци. И те са свързани не само с увеличаване на риска от простуда. Ниските температури влияят на качеството на съня не толкова рязко както високите, но също могат да го нарушат.

Когато ни е студено, органите работят на пълна мощност, за да ни сгреят. Кръвоносните съдове се свиват, дишането става по-повърхностно, което оказва допълнителен натиск върху сърдечно-съдовата система. Оттам са и възможните трудности със заспиването.

В това има своите предимства – опитите на тялото да се сгрее ускоряват метаболитните процеси, което на свой ред води до по-активно изгаряне на мазнини.

Според специалистите на Кливлънд клиник температура под 15,5 градуса в спалнята, това е твърде студено.

Необходима ли е промяна на температурата в спалнята с възрастта

С възрастта в човешкото тяло настъпват немалко изменения. И съществуват маркери, които пряко влияят на качеството на съня.

Едно от тях е естественото понижение на телесната температура. Вторият понижаване на образуването на хормона, отговарящ за биоритмите на организма – мелатонин.

Възможно е, за да спим по-добре, да трябва да коригираме малко температурата в спалнята, но това не трябва да са резки изменения. По-добре да се консултираме с лекар, за да определим най-подходящата температура специално за нас.

Към настоящия момент специалистите от Кливлънд клиник са убедени, че идеалната температура в спалнята за възрастни е от 15,6 до 19,4 градуса.

Изследователи стигат до извода, че именно този температурен режим може да облекчи заспиването и да осигури по-добро качество на съня.